SIA "EUROSHOP" finansiālā stāvokļa analīze un novērtējums - Biļdjuga, Diāna (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba tēma ir SIA „EUROSHOP” finansiālā stāvokļa analīze un novērtējums. Diplomdarba mērķis ir izpētīt uzņēmuma finansiālo stabilitāti un finanšu rādītājus. Lai vieglāk būtu izpildīt darba mērķus, tiek izvirzīti uzdevumi, kuru izpildei tiek izmantoti SIA „Euroshop” 2005.gada un 2006. gada pārskati. Uzņēmuma analīzei izmanto tādus galvenos rādītājus kā likviditātes rādītājus, maksātspējas rādītājus, rentabilitātes rādītājus, apgrozāmo līdzekļu analīze. Likviditātes rādītāju analīze parāda kāds apgrozāmo līdzekļu daudzums teorētiski ir pietiekams, lai segtu īstermiņa saistības. Maksātspējas rādītāju analīze darbā parādīja cik uzņēmumam ir daudz līdzekļu, lai tas varētu norēķināties ar kreditoriem nekavējoties. Uzņēmumā SIA „Euroshop” 2004.gadā bija pietiekami daudz līdzekļu, lai nomaksātu kreditoru parādus, taču ar katru gadu rādītās krītas un sarežģītāk kļūst ar kreditoru norēķiniem. Apgrozāmie līdzekļi parāda, ka šis rādītājs ir labs. Krājumu aprite ir palielinājusies, kas ir labi uzņēmuma darbībai. Līdz ar to uzņēmuma stāvoklis kļūst stabilāks. Uzņēmuma rentabilitāte ar katru gadu palielinās un tas ir pozitīvi, kā arī uzņēmums vēlas, lai šis rādītājs būtu pēc iespējas lielāks. Uzņēmuma finansiālais stāvoklis ir atbilstošs plānotajam, taču ne tik labs cik būtu nepieciešams, lai varētu konkurēt starp daudzajiem konkurentiem. Negatīvi ir tas, ka uzņēmuma rādītāji ar katru gadu krītas un 2006.gadā tas nokrītas nedaudz zem normas robežas, kas var negatīvi ietekmēt nākotnē uzņēmuma darbību. Darbs beidzas ar secinājumiem, priekšlikumiem un izmantoto literatūru. Darba beigās tiek pievienots pielikums, kurā ir attēlota uzņēmuma SIA „Euroshop” bilance, peļņas un zaudējuma aprēķins, pārdošanas procesa shēma, kā arī pārvaldes un personāla shēma.

The theme of the work is the financial situation analysis and its evaluation in Ltd „Euroshop”.The Diploma work goal is to examine the financial stability and financial indices.To prove the goals there were advanced tasks which were based on Ltd.”Euroshop” year 2005 and 2006 annual accounts.For the analysis of the enterprise there are used such major indices as liquidity ratio, paying capacity, profitability index as well as current assets analysis which indicates what amount of current assets is theoretically necessary to cover short term commitment. Paying capacity index analysis shows how many assets the enterprise possesses to discharge the debt to creditors without delay.Year 2004 was with enough assets to discharge the debts, however, this index decreases with every year so causing difficulties. Current assets index is sufficient.The stocks turnover has enlarged which is positive for the enterprise work as it allows the enterprise to get more stable. Moreover, the paying capacity grows. The financial situation is corresponding to the planned one, although not so good to compete with the rivals.The negative feature is that the indices go down every year and in 2006 they were even under the norm which can negatively influence the enterprise future. The work provides conclusions, suggestions and there is added a bibliography list. In the appendix -the Ltd”Euroshop” balance, calculation of profits and loss, sales process scheme, administration and personnel scheme.
Bakalaura darbs
Keywords: Ekonomika