Pētniecisko prasmju attīstība, apgūstot ūdens īpašības pirmsskolas 3. posmā - Kotova, Solvita (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba nosaukums: Pētniecisko prasmju attīstība, apgūstot ūdens īpašības pirmsskolas 3. posmā. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā tiek analizēta literatūra par pētnieciskajām prasmēm, apgūstot ūdens īpašības pirmsskolas 3. posmā, kā arī tiek precizētas pētīšanas metodes pirmsskolā. Otrajā daļā tika veikts pētījums, kurā tika izmantota intervija kā pētījuma instruments. Bērni tika intervēti pirms un pēc pētījuma veikšanas. Tāpat otrajā daļā tika aprakstītas pētījuma laikā izmantotās metodes. Kvalifikācijas darba rezultāti: pētījums nedaudz ir paplašinājis bērnu izpratni par ūdens īpašībām, piemēram, tīrību, avotiem. Pēc pētījuma bērni vairāk apzinās, kāpēc un kādi pasākumi ir jāveic, lai taupītu ūdeni un veiktu ūdens aizsardzību. Taču darba autore uzsver, ka ir jāveic papildus pētījumi, lai sekmētu -pētniecisko prasmju attīstību, apgūstot ūdens īpašības.  Kvalifikācijas darbs sastāv no: 30 lpp., 12 attēli, 30 izmantotā literatūra, 2 pielikumi

Title of the Qualification Paper: Development of Research Skills Through Learning Water Properties in Preschool Stage 3. The qualification paper consists of two parts. The first part analyzes literature on research skills in the context of learning water properties in preschool stage 3, as well as clarifies research methods applicable in preschool education. The second part presents a study where interviews were used as the primary research instrument. Children were interviewed both before and after the study. Additionally, the second part describes the methods employed during the research process. Results of the Qualification Paper: The study has slightly expanded children's understanding of water properties, such as cleanliness and sources. After the study, children demonstrated a greater awareness of why and what measures should be taken to save water and protect water resources. However, the author emphasizes the need for further research to foster the development of research skills through learning about water properties. The Qualification Paper includes 30 pages, 12 illustrations, 30 references, and 2 appendices.
Development of Research Skills Through Learning Water Properties in Preschool Stage 3.
Keywords: Izglītības zinātnes; Ūdens; Pirmsskolas 3. posms; Ūdens īpašība; Ūdens taupīšana; Ūdens aizsardzība