Miega traucējumi kā māsas profesionālo darbību ietekmējošais faktors - Lukaseviča, Ilona (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma – Miega traucējumi kā māsas profesionālo darbību ietekmējošais faktors. Tēmas aktualitāte - Miega traucējumi māsu profesijā ir aktuāla tēma, kuru ir vērts apskatīt un pētīt. Miegam ir būtiska loma un nozīme cilvēka dzīvē. Kvalitatīvs miegs ir būtiska ikdienas sastāvdaļa. Māsas ir neatņemama veselības aprūpes sastāvdaļa, viņu fiziskā un emocionālā labsajūta ir svarīga, efektīvas pacientu aprūpes nodrošināšanā. Māsas strādā apstākļos, kas var radīt dažādus miega traucējumus, piemēram – garas darba stundas, stresainas situācijas. Lidz ar ko rodās miega trūkums, kas negatīvi ietekmē veselību un izraisa nopietnas sekas – garīgās un fiziskās veselības pasliktināšanos, ietekmē darba un dzīves kvalitāti. Pētījuma hipotēze: Miega traucējumi negatīvi ietekmē māsas profesionālo darbību. Pētijuma mērkis: noskaidrot miega traucējumus māsas darbību. Pētījuma uzdevumi: Veikt literatūras analīzi par miegu, miega traucējumiem. 1. Izpētīt, kādi ir miega traucējumi māsu profesijā. 2. Izveidot pētījuma instrumentu un veikt aptauju. 3. Apkopot iegūtos rezultātus un izstrādāt secinājumus. Pētījuma veids: kvantitatīvs. Pētījuma instruments: darba autores radīta aptauja. Respondenti: vispārējās aprūpes māsas, 72 respondenti. Pētījuma bāze: interneta vidē anonīmi aizpildīta aptaujas anketa. Slēdziens: Hipotēze - Miega traucējumi negatīvi ietekmē māsas profesionālo darbību – ir apstiprinājusies. Atslēgas vārdi : miegs, miega traucējumi, miega fizioloģija, miega higiēna.

The subject of the Bachelor's work – sleep disorders as a factor influencing her sister's professional activities. The highlight of the topic - sleep disorders in the nursing profession are a topical topic worth looking at and exploring. Sleep plays a vital role and a role in human life. Quality sleep is an essential part of everyday life. Nurses are an important part of people's healthcare and their physical and emotional wellbeing is important, high quality and effective in providing patient care. The sisters often work in conditions that can cause various sleep disorders, such as long hours of work, unexpected calls, stressful situations. Which causes sleep deprivation, which has negative health consequences and has serious consequences, such as mental and physical impairments, affects the quality of work and life. Study hypothesis: Sleep disorders negatively affect your sister's professional activities. Research dip: finding out sleep disorders in the nurses activity. Study tasks: Perform literature analysis on sleep, sleep disorders. 1. Explore what sleep disorders are in the nursing profession. 2. Create a research tool and conduct a survey. 3. Summarise the results obtained and draw conclusions. Type of study: quantitative. Research tool: a survey created by the author. Respondents: nurses in general care, 72 respondents. Study base: questionnaire completed anonymously on the Internet. The conclusion: the hypothesis - sleep disorder negatively affects your sister's professional activities - has been confirmed. Keywords: Sleep, Sleep disorders, Sleep Physiology, Sleep hygiene.
sleep disorders as a factor influencing her sister's professional activities
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; miegs; miega traucējumi; miega fizioloģija; miega higiēna