Datu nesējs kā cilvēka paplašinātājs. Pētījums Latvijas Transhumānistu asociācijā - Barkāne, Grieta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs „Datu nesējs kā cilvēka paplašinātājs. Pētījums Latvijas Transhumānistu asociācijā” parāda datu nesēju lomu un rīcībspēju Latvijas Transhumānistu asociācijas biedru naratīvos un praksēs. Pētījuma mērķis ir izpētīt, vai un cik lielā mērā var runāt par datu nesējiem kā cilvēka paplašinātājiem. Darbā izmantotas aģentu-tīklu teorijas vadlīnijas, kas izvirza priekšlikumu pētīt ne-cilvēku, proti, tehnoloģiju, lietu, dzīvnieku un pārdabiskā ietekmes cilvēku dzīvēs. Šis pētījums izklāsta to, kādā veidā arī datu nesēji var tikt uzskatīti par rīcībspējīgiem aģentiem, kas veido sociālu mijiedarbību tīklus. Pētījuma rezultāti sniedz detalizētu priekšstatu, ka datu nesēji paplašina cilvēka iespējas, ieņemot nozīmīgu lomu cilvēka prakšu veidošanā.

Bachelor research paper „Data Storage Device as an Extender of the Self. A Case Study in the ‘Latvian Transhumanist Association’” explores the role and agency of data storage devices in narratives and practices of ‘Latvian Transhumanist Association’. The aim of this work is to study the role of data storage devices as extensions of the human self. This research is based on the actor-network theory which gives certain guidelines for studying interaction between human and non-human agents. This work reveals principles, based on which data storage devices may be viewed as actors endowed with agency, thus participating in the making of social networks. The main results of this work demonstrate that data storage devices play significant role in people’s lives.
Data Storage Device as an Extender of the Self. A Case Study in the ‘Latvian Transhumanist Association’
Keywords: Antropoloģija; datu nesējs; rīcībspēja; kolektīvs; aģentu-tīklu teorija; ne-cilvēks