Sarūkošu pilsētu plānošana: Daugavpils piemērs - Ancāne, Maruta (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba tēma ir Sarūkošu pilsētu plānošana: Daugavpils piemērs. Kopš 1992.gada iedzīvotāju skaits Daugavpilī ir samazinājies par 35,3% jeb 45015 iedzīvotājiem. Tādās Latvijas pilsētās kā Rīga, Liepāja, kas ir atzīmētas Sarūkošu pilsētu atlantā, ir veikti pētījumi par sarukšanas cēloņiem, attīstības prognozēm, sarukšanas ietekmi un sarukšanas noturības avotiem, bet Latvijas Republikas otrajā lielākajā pilsētā, kas ir nozīmīgs sociāli ekonomiskās attīstības centrs pie Latvijas austrumu robežas šādi pētījumi nav veikti. Līdz ar to darba mērķis ir izstrādāt priekšlikumus Daugavpils pilsētai, balstoties uz Eiropas un pasaules labās prakses piemēriem un sociālekonomiskajiem procesiem. Darbs izstrādāts trīs daļās: ievaddaļā veidots teorētiskais ietvars un apzināta sarūkošu pilsētu risinājumu pieredze. Darba pētījuma daļā raksturota Daugavpils pilsētas situācija, tendences un attīstības plānošanas ietvars, kā arī veikti Centra un Jaunbūves apkaimes apsekojumi. Pētījuma rezultātu daļā izstrādāti priekšlikumi Daugavpils pilsētas attīstības nostādnēm un secināts, Daugavpils ir sarūkoša pilsēta, līdz ar to sarukšanas fakts ir jāņem vērā izstrādājot pilsētas attīstības plānošanas dokumentus. Autore secina, ka šajos dokumentos šobrīd ir minētas pasaulē sarūkošu pilsētu pieejas sarukšanas pārvaldībai, bet vienlaicīgi ir iekļautas arī “augošu” pilsētu tendences.

The topic of the master's thesis is Planning shrinking city: example of Daugavpils. Since 1992, the population of Daugavpils has decreased by 35.3% or 45015 inhabitants. In Latvian cities such as Riga and Liepāja, which are marked in the Atlas of Shrinking Cities, research has been conducted on the causes of shrinkage, development forecasts, the impact of shrinkage and sources of shrinking resilience, but in the second largest city of Latvia, an important center of socio-economic development on the eastern border of Latvia. no such studies have been performed. Therefore, the aim of the work is to develop proposals for the city of Daugavpils, based on European and world good practice examples and socio-economic processes. The work is developed in three parts: in the introductory part the theoretical framework is created and the experience of solutions of shrinking cities is identified. The part of the research describes the situation, tendencies and development planning framework of Daugavpils city, as well as surveys of the Center and the new building area. In the part of the research results, proposals for Daugavpils city development guidelines are developed and it is concluded that Daugavpils is a shrinking city, thus the fact of shrinkage must be taken into account when developing city development planning documents. These documents now set out the approaches of the world's shrinking cities to managing shrinkage, but at the same time include the trends of 'growing' cities. Keywords: shrinkage, decline, planning, shrink smart, Daugavpils
Planning shrinking cities: example of Daugavpils
Keywords: Arhitektūra; depopulācija; sarukšana; priekšlikumi; Daugavpils