Latviešu nacionālā pretošanās kustība un Rietumu sabiedrotie (1941-1945) - Neiburgs, Uldis (Latvijas Universitāte, 2012)
Promocijas darbā " Latviešu nacionālā pretošanās kustība unRietumu sabiedrotie (1941-1945)" ir pētīti nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas laikā Latvijā darbojošās pretošanās kustības sakari ar Rietumu sabiedroto - ASV un Lielbritānijas ārlietu un militārās izlūkošanas dienestiem. Ir analizēta Latvijas Centrālās padomes un bijušā Latvijas sūtņa Stokholmā V.Salnā savāktā un ASV un Lielbritānijai nosūtītā informācija par stāvokli nacistu okupētajā Latvijā, un ir izsekots LCP politisko deklarāciju nonākšanai dažādās Rietumu valstu institūcijās. Ir atklātas LCP organizētās un zviedru, amerikāņu un britu izlūkdienestu atbalstītās slepenās bēgļu laivu akcijas uz Zviedriju, un ir parādīti LCP un ģenerāļa J.Kureļa grupas mēģinājumi atjaunot Latvijas neatkarību, sagaidot Rietumu sabiedroto atbalstu šo politisko centienu īstenošanā. Atslēgvārdi: pretošanās kustība, nacistu okupētā Latvija, Latvijas diplomāti Rietumos, Rietumu sabiedrotie.

Annotation Doctoral thesis "Latvian National Resistance Movement and Western Allies (1941- 1945)" studies the relations of the Resistance movement in Latvia during the Nazi occupation with the Western Allies - the U.S. and British foreign and military intelligence services. Author has analyzed the information on the situation in Nazioccupied Latvia collected by the Latvian Central Council and the former Latvian ambassador in Stockholm V. Salnais that had been sent to the United States and Great Britain, and has tracked the ways of arrival of the LCC political declarations in various Western institutions. Author has described the secret refugee boat traffic to Sweden organized by the LCC and supported by the Swedish, American and British intelligence services, and has shown the attempts of the LCC and General J. Kurelis group to restore the Latvian independence, in anticipation of the Western Allies' support for their political efforts. Keywords: Resistance movement, Nazi occupied Latvia, Latvian diplomats in West, Western Allies.
Latvian National Resistance Movement and Western Allies (1941-1945)
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; History of Latvia