Fluorescences spektroskopijas metodes šūnu elektroporācijas un sonoporācijas efektivitātes kontrolei - Sprūde, Gunita (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir noskaidrot fluorescences spektroskopijas metožu pielietojamību šūnu elektroporācijas un sonoporācijas efektivitātes kontrolei. Darbā izmantotas divas fluorescences spektroskopijas metodes – spektrālās reģistrēšanas metode vienā punktā un attēlošana. Izveidoti divi eksperimentālie stendi pētījumiem in vitro, ex vivo un in vivo. Tika uzņemti fluorescences spektri CHO šūnu kultūrām, kurām mērījumos veikta gan šūnu elektroporācija, gan sonoporācija, izmantojot dažādas pretvēža zāles, tai skaitā arī Doxorubicin. In vivo mērījumi tika veikti 6 pelēm, no kurām trim tika veikta elektroporācija. Spekrālās reģistrēšanas metodi vienā punktā uzņemti audzēju fluorescences spektri. Ar attēlošanas metodi uzņemtas audzēju un ex-vivo ādas RGB fotogrāfijas. Iegūtie rezultāti rāda, ka abas metodes ir izmantojamas spektrālo un intensitātes izmaiņu attēlošanai šūnās un audos. Atslēgas vārdi: fluorescence, spektroskopija, elektroporācija, sonoporācija, šūnas

The aim of this thesis is to determinate use of fluorescence spectra methods for cell electroporation and sonoporation efficency control. Two fluorescence spectra methods has been used during this study – spectral registration method in single spot and imaging. Two experimental setups has been made for measurements in vitro, ex vivo and in vivo. CHO cell culture fluorescence spectra has been taken after adding anti - cancer drugs, including Doxorubicin, and using electroporation or sonoporation. In vivo measurements ware made on 6 mice from wich 3 were electroporated. Tumor fluorescence spectra has been taken using spectral registration method. Using imaging method RGB images of in-vivo cancer and ex-vivo skin were taken. The results show that both methods can be used for showing spectral and intensity changes in cells and tissues. Key words: fluorescence, spectroscopy, electroporation, sonoporation, cells
Fluorescence spectroscopy methods for cells electroporation and sonoporation efficiency control
Keywords: Fizika