Ārzonas uzņēmumu tiesiskā regulējuma problēmas starptautiskajās privāttiesībās - Skara, Baiba (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs temats ir ārzonas uzņēmumu tiesiskā regulējuma problēmas starptautiskajās privāttiesībās, kas tika izvēlēta, jo globalizācijas procesu rezultātā ir vērojama kapitāla pārplūšana ārpus nacionālajām robežām un ārzonas uzņēmumu veidošana, kas saistīta ar to piedāvātajiem ieguvumiem. Pētījuma mērķis ir iepazīties ar ārzonas uzņēmuma raksturojumu, vēsturi, pastāvošo normatīvo regulējumu, identificēt izplatītākās jurisdikcijas ārzonas uzņēmumu veidošanai, apzināt ierobežojumus un izpētīt krimināltiesiskos aspektus. Uzdevums ir sniegt jēdziena ārzonas uzņēmums definīciju, noteikt priekšnoteikumus ārzonas uzņēmumu izmatošanai, sniegt ieskatu tiesiskā regulējuma problēmās. Pētījuma rezultātā tika identificēti ārzonas uzņēmuma izmantošanas iemesli, izplatītākās jurisdikcijas ārzonas uzņēmumu reģistrēšanai un doti risinājumus kā risināt identificētās problēmas. Atslēgvārdi – ārzonas uzņēmums, nodokļu plānošana, jurisdikcijas, tiesiskā regulējuma problēmas.

The topic of the master’s thesis is the issues of legal regulation in private international law in respect of offshore companies. The reason for choosing this particular topic was the fact that, as a result of globalisation processes, capital tends to cross national borders and offshore companies are being organised due to their offered advantages. The goal of the study is to get familiar with the characteristics of offshore companies, their history and existing legal regulation; to identify the most popular jurisdictions for organising offshore companies; to study the restrictions and explore the aspects of criminal law. The tasks are: to provide a definition for the notion „offshore company”, to establish the prerequisites for operating an offshore company, and to give an insight into the problems of legal regulation. As a result of the study, the reasons for opting for an offshore company and the most popular jurisdictions for offshore company registration were identified; in addition, solutions were provided for addressing the identified issues. Keywords – offshore company, tax planning, jurisdiction, issues of legal regulation.
Legal issues connected to offshore companies in private international law
Keywords: Juridiskā zinātne