Komercķīla - Laizāne, Santa (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā ar nosaukumu „Komercķīla” ir veikts komercķīlas tiesiskā regulējuma un ar to saistītās problemātikas izpēte un analīze. Tēmas aktualitāti pamato komercķīlu un ar komercķīlu nodrošināto prasījumu skaita pieaugums, par ko liecina statistikas dati. Darbs sastāv no 4 nodaļām, kurās tiek aprakstīts komercķīlas rašanās priekšnoteikumi, priekšmets, komercķīlas devējs un komercķīlas ņēmējs, komercķīlas reģistrēšanas kārtība, sekas, kā arī komercķīlas tiesību izlietošana un izbeigšanās. Autore norāda ar Komercķīlas likuma tiesisko regulējumu saistīto problemātiku un sniedz iespējamos risinājumus. Konkrētu jautājumu ilustrācijai tiek izmantoti piemēri, kas iegūti, apkopojot tiesu praksi, kā arī aplūkojot galvenā valsts notāra lēmumus, ir izmantota arī personīgā pieredze, strādājot vienā no līzinga uzņēmumiem. Lai gan šobrīd tiesu prakse par darbā aplūkotajiem jautājumiem ir neliela, kas liecina, ka ar komercķīlu saistītie jautājumi ir tiesiski noregulēti, tomēr svarīgi būtu novērst darbā norādītos tiesiskā regulējuma trūkumus, lai nākotnē neveidotos strīdus situācijas. Darba rakstīšanai izmantota literatūra latviešu valodā, internetā pieejamie raksti un statistikas dati, normatīvie akti, kā arī literatūra angļu un krievu valodās.

In the Thesis named „Collateral” research and analysis of collateral’s legal regulations and related matters is done. The topic was chosen due to constant increase in amount of collaterals and claims secured by collaterals, which is indicated by statistical data. The Thesis consist of 4 chapters describing preconditions for origination of collaterals, subject, collateral’s giver and receiver, registration procedure of collateral, consequences, as well as implementation and termination of collateral’s rights. The Author specifies problems related to legal regulations of Collateral’s law and presents potential solutions. For illustration of particular cases there are used examples obtained summarizing jurisprudence, as well as inspecting decisions of primary state notary. Utilized is also personal experience working at one of leasing companies. Although there is little jurisprudence regarding issues discussed in the Thesis, which proves that matters related to collateral are adjusted, important though is to eliminate all drawbacks of legal regulation that are described in the Thesis, in order to avoid controvertible situations in the future. Literature in Latvian language, articles and statistical data from the internet, laws and regulations, as well as literature in English and Russian languages was used for the Thesis.
Collateral
Keywords: Juridiskā zinātne