Agresīvas autovadīšanas sasitība ar pašvērtējumu autovadītājam ar narcisma iezīmēm - Eniņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba “Agresīvas autovadīšanas saistība ar pašvērtējumu un narcisma iezīmēm” mērķis bija noskaidrot agresīvas autovadīšanas sastību ar pašvērtējumu personām ar narcisma iezīmēm. Pētījumā piedalījās 70 respondenti. 35 vīrieši – autovadītāji un 35 sievietes – autovadītājas vecuma grupā no 25 līdz 38 gadiem. Respondentiem tika palūgts aizpildīt trīs anketas. Pirmā bija “Agresīvas braukšanas skala” (Valtere, Perepjolkina, 2006), otrā - “Rozenberga pašvērtējuma aptauja” (The Rosenberg Self-Esteem Scale; Rosenberg, 1965), bet trešā - “Narcistiskas personības aptauja” (NPI) (Raskin & Terry, 1988). Pētījumā tika iegūts daļējs apstiprinājums izvirzītajai hopotēzei, ka pastāv saistība starp agresīvu braukšanu un pašvērtējumu un narcistiskām iezīmēm. Rezultāti liecina, ka agresīvam autovadīšanas stilam ir pozitīva saistība ar narcismu. Kopumā var teikt, ka pētījuma mērķis darba ietvaros tika daļēji realizēts. Iegūtos rezultātus iespējams pielietot, veicot plašāku pētījumu izvēlētajā jomā.

Bachelor Work "Aggressive Driving Relationship with the Self-assessment and Features of Narcissism" was intended to clarify the aggressive driving relationship with the self-esteem of persons with features of narcissism. 70 respondents participated in research. 35 men and 35 women- drivers, aged from 25 to 38 years. Respondents were asked to fill in three questionnaires. Scale of Aggressive Driving (Valtere, Perepjolkina, 2006), The Rosenberg Self-Esteem Scale (The Rosenberg Self-Esteem Scale; Rosenberg, 1965) and Questionnaire of Narcissistic Personality (Raskin & Terry, 1988). During the research, partial affirmation of advanced hypothesis was acquired; there is a link between aggressive driving, self-esteem and narcissism features. Results affirm that, aggressive driving has positive link with narcissism. Overall, the aim of the research was partly realised within the Bachelor Work. Acquired results can be used to carry out wider research in selected field.
Aggressive driving relationship with the self-assessment for drivers with narcissism feature
Keywords: Psiholoģija