Bezdarbs Latvijā: reģionālās atšķirības un to dinamika - Kalniņa, Samanta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Bezdarbs Latvijā: reģionālās atšķirības un to dinamika” analizē bezdarba līmeņa teritoriālo sadalījumu Latvijā, pievēršot uzmanību reģionālajām atšķirībām un to izmaiņām laika gaitā. Pētījuma aktualitāti nosaka bezdarba problēmas ietekme uz valsts ekonomisko attīstību, sociālo stabilitāti un reģionu ilgtspēju. Bezdarba reģionālās atšķirības ir nozīmīgs temats ekonomikas un socioloģijas jomā, kas atspoguļo darba tirgus nevienlīdzību dažādās ģeogrāfiskajās teritorijās. Bakalaura darba mērķis ir noteikt un novērtēt bezdarba cēloņus un to dinamiku konkrētā laika periodā Latvijas reģionos, bezdarba veidus un tā sekas Latvijā, īpašu uzmanību vēršot uz bezdarba atšķirībām Latvijas reģionos. Kā arī aprēķināt vai pastāv korelācija konkrētajā laika periodā starp iedzīvotāju un bezdarbnieku skaitu Latvijas reģionos, izstrādāt priekšlikumus, lai valstī reģionālās atšķirības tiktu samazinātas. Darba gaitā iegūtie rezultāti apliecina, ka bezdarba atšķirības starp Latvijas reģioniem vēljoprojām turpina pastāvēt un gadu laikā nekas nav mainījies. Var secināt, ka reģionu bezdarba līmenis būtiski ietekmē reģionālās attīstības politikas efektivitāti un nepieciešamību pēc specifiskiem atbalsta pasākumiem mazāk attīstītos reģionos.

The bachelor's thesis "Unemployment in Latvia: Regional Differences and Their Dynamics" analyses the territorial distribution of the unemployment rate in Latvia, paying attention to regional differences and their changes over time. The relevance of the study is determined by the impact of the unemployment problem on the country's economic development, social stability and sustainability of regions. Regional differences in unemployment are an important topic in the field of economics and sociology, reflecting the inequality of the labour market in various geographical areas. The aim of the bachelor's thesis is to determine and assess the causes of unemployment and their dynamics in the regions of Latvia in a specific time, the types of unemployment and its consequences in Latvia, paying special attention to the differences in unemployment in the regions of Latvia. As well as to calculate whether there is a correlation in a specific time between the number of residents and the unemployed in the regions of Latvia, and to develop proposals to reduce regional differences in the country. The results obtained in the course of the work confirm that unemployment differences between the regions of Latvia persists and have not changed over the years. It can be concluded that the level of regional unemployment significantly affects the effectiveness of regional development policy and the need for specific support measures in less developed regions.
Unemployment in Latvia: regional differences and their dynamics
Keywords: Ekonomika; bezdarbs; bezdarba līmenis; statistiskie reģioni; reģionālās atšķirības; korelācija