Valsts loma ekonomikā. Latgales reģiona analīze - Šakins, Rēvalds (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī bakalaura darba mērķis ir izprast valsts lomu ekonomikas attīstībā, konkrētāk apskatot un analizējot Latgales reģiona gadījumu. Tas tiek darīts, izmantojot divas savstarpēji pretējas politiskās ekonomikas teorijas – klasisko ekonomikas teoriju (kur valsts izvairās no iejaukšanās ekonomikas procesos) un Keinsa ekonomikas teoriju (kur valsts iejaukšanās tirgus procesos atsevišķos gadījumos ir vēlama). Darba teorētisko bāzi veido klasisko ekonomistu A. Smita, F. Hajeka, M. Frīdmena literatūras apskats un Dž. M. Keinsa oriģināldarbi, kas papildināti ar citu autoru pētījumiem. Izmantojot kvantitatīvo un kvalitatīvo datu analīzi, pētīti arī plānošanas dokumenti, reģionu statistika, pašvaldību mājaslapas. Izpētot valsts nozīmi Latgales reģiona ekonomikas attīstībā, iespējams novērtēt valsts politiskās ekonomikas pieeju tirgus optimizācijā šajā reģionā un meklēt cēloľsakarības starp valsts un pašvaldību instrumentu izmantošānu un reģionu ekonomikas efektivitāti. Atslēgas vārdi: valsts loma ekonomikā, Latgales reģions, klasiskā politiskās ekonomikas teorija, Keinsa politiskās ekonomikas teorija.

The main goals of this bachelor's thesis is to understand what is the state role in economy, case studying the least developed region of Latvia – Latgale region. It is then done using two opposing theories of political economy: classical economic theory (where the state avoids interfering in economic processes) and Keynesian economic theory (where state intervention in market processes is desirable in some cases). The theoretical basis of the work is formed by the literature review of the classical economists A. Smith, F. Hayek, M. Friedman and original works by J. M. Keynes, supplemented by research by other authors. Planning documents and regional statistics were also researched, using content analysis, quantitative and qualitative data analysis. By studying the role of the state in the economic development of Latgale region, it is possible to look for causal links between the use of state and local government instruments and indicators of regional economic growth. Keywords: the role of the state in economy, Latgale region, classical political economic theory, Keynesian political economic theory.
The role of the State in the economy. Analysis of Latgale region
Keywords: Politikas zinātne; valsts loma ekonomikā; Latgales reģions; klasiskā politiskās ekonomikas teorija; Keinsa politiskās ekonomikas teorija