Latvijas PSR drošības iestāžu darbība un loma okupācijas režīma nostiprināšanā 1944.-1956. - Jansons, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2009)
Promocijas darbs „Latvijas PSR drošības iestāžu darbība un loma okupācijas režīma nostiprināšanā 1944. – 1956.” ir izstrādāts LU Vēstures un filozofijas fakultātes Latvijas un Austrumeiropas jauno un jaunāko laiku vēstures katedrā. Autors: Rivars Jansons. Zinātniskais vadītājs: Dr. habil. hist., prof. Aivars Stranga. Promocijas darbā analizēta LPSR drošības iestāžu kā PSRS struktūrvienību darbība. Darbā izpētīts, kā LPRS drošības iestādes kopā ar PSRS drošības iestādēm veica masveida represijas Latvijā, apspieda bruņoto pretošanās kustību. Promocijas darbā analizētas arī LPSR drošības iestāžu veiktās izlūkošanas, pretizlūkošanas, izmeklēšanas darbības un cīņa ar „pretpadomju propagandu un aģitāciju”, vēršanās pret Latvijas reliģiskajām konfesijām. Darbā analizēta arī LPRS drošības iestāžu loma komunistiskā okupācijas režīma nostiprināšanā Latvijā.

Doctoral thesis “The Role and Activities of Security Institutions of the Latvia SSR, Strenghtening Occupation Regime in 1944–1956” has been written at University of Latvia, Faculty of History and Philosophy, Department of Contemporary History of Latvia and Eastern Europe. Author: Ritvars Jansons. Advisor: Dr. habil. hist., prof. Aivars Stranga. Doctoral thesis focuses on analysis of the security institutions of the Latvia SSR as a part of the security structures of the USSR. Doctoral thesis provides a research on mass repressions and annihilation of an armed resistance movement in the Latvia SSR, carried out by the security institutions of the LSSR and the USSR. Doctoral thesis gives also analyses of espionage, counter-intelligence and investigative activities of the security institutions of the LSSR, as well as its turning against “anti-Soviet propaganda and agitation” and different churches. Research also reviews the role of the security institutions of the LSSR, strengthening Communistic Regime of Occupation in the territory of Latvia.
The Role and Activities of Security Institutions of the Latvia SSR, Strenghtening Occupation Regime in 1944-1956
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; History - Latvia