Būtiska līguma pārkāpuma jēdziens un tā vienotas izpratnes meklējumi tiesību doktrīnā un judikatūrā - Kluss, Andris (Latvijas Universitāte, 2007)
Kopš 1997. gada Latvijai ir saistoša Apvienoto Nāciju Organizācijas 1980. gadā izstrādātā Konvencija Par starptautiskajiem preču pirkuma līgumiem. Konvencijas mērķis ir starptautiskās tirdzniecības attīstība un unificētu noteikumu pieņemšana, lai regulētu starptautiskos preču pirkuma līgumus. Diemžēl jāatzīst, ka vienotas izpratnes mērķis būtiska līguma pārkāpuma jēdziena interpretācijā starptautiskajā regulējumā nav sasniegts arī šodien. Šī iemesla dēļ, autors darbā salīdzinās regulējumu starp dažādiem starptautiskiem avotiem, kā arī aplūkos ārvalstu zinātnieku pētījumu atziņas dažādu valstu izpratnē par būtiska līguma pārkāpuma jēdzienu. Vēlāk darbā tiek apskatītas dažādās atziņas tiesu praksē. Autors meklēs arī būtiska līguma pārkāpuma vietu Latvijas tiesību sistēmā. Autors pierādīs, ka daudzās valstīs pastāv dažāda būtiska līguma pārkāpuma jēdziena izpratne un iztulkošana, kas nozīmē, ka Konvencijas unifikācijas centieni īsti nesasniedz savu mērķi. Rezultātā autors centīsies konstruēt iespējami vienveidīgu būtiska līguma pārkāpuma izpratnes modeli, vadoties no darbā iegūtās pieredzes, kā arī mēģinās pierādīt, ka būtiska līguma pārkāpuma jēdziens un tā interpretācijas tieša iekļaušana ir nepieciešama arī Latvijas normatīvajos aktos, kas tādā veidā sekmēs vienotas izpratnes veidošanu, kā mūsu valsts iekšējās tiesībās, tā arī starpvalstu tirdzniecībā, tādējādi arī radīs tirdzniecības subjektiem drošību un tiesisko attiecību paredzamību.

Since year 1997 United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods is binding to Latvia. The scope of the Convention is international trade development and adopts unified terms to regulate international sales contract. Admittedly that unfortunately unified insight scope to identify concept of fundamental breach of contract even at present isn't reach. For this reason author research various international sources, works by several authors, analyze linkage states jurisdiction as regards to concept of fundamental breach. Research includes various case law examination and look for the concept of fundamental breach in Latvia's legal system. Author establishes that many states exists different interpretation of the concept of fundamental breach. It means that Convention unification trends not amount its aim. Consequently author tries to design as far as possible uniform insight model of fundamental breach based on research experience. Also author try to establish that concept of fundamental breach is necessary adopt to Latvia's legal system to facilitate unified insight commercial law not only as regards to international sales contracts, but also to domestic contracts to create businessman's contractual relations safety un foreseeable.
The concept on Fundamental breach of contract and its unified insight researches in rights doctrine and case law
Keywords: Tiesības