Pacientu pārmaksa par valsts zāļu kompensācijas sistēmā iekļautiem medikamentiem sirds un asinsrites slimību ārstēšanai - Dobele, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot pacienta pārmaksas apjomu par kardiovaskulārajiem medikamentiem valsts zāļu kompensācijas sistēmas ietvaros 2011.gadā. Darbā analizētas zāļu vielu patēriņa izmaiņas, kopējais pacienta pārmaksas apjoms, kā arī vidējā pārmaksa par vienu diennakts definēto devu (DDD). Dati iegūti analizējot aptiekā saņemtās kardiovaskulāro medikamentu valsts zāļu cenu kompensējamās receptes 2011.gadā, kā arī analizētas izmaiņas un tendences ārstu izrakstīto kardiovaskulāro medikamentu pie sirds un asinsvadu slimību diagnozēm patēriņā. Pētījumā secināts - lai gan kopējā pacientu pārmaksa otrajā pusgadā samazinājās, tomēr vidējā pārmaksa par vienu DDD pieauga. Atšķirīgas tendences bija vērojamas arī starp starptautiskā nepatentētā zāļu nosaukuma vai zāļu references grupām. Atslēgas vārdi: pacientu pārmaksa, valsts zāļu kompensācija, kardiovaskulārie medikamenti.

Aim of this study was to analyze reasons for the patient's overpayment of the cardiovascular drugs according to the state drug price reimbursement scheme in 2011. We analyzed the changes in the consumption of medicinal substances, the patient's total overpayment, and the average overpayment per defined daily dose (DDD). The data were obtained by the analysis of prescriptions for cardiovascular drugs received in a pharmacy in 2011, reimbursement impact, as well as by analyzing changes and trends in consumption of physician prescribed cardiovascular medications on cardiovascular disease diagnoses. The study concludes - even though the total overpayment of patients decreased in the second half of year 2011, however, the average overpayment per drug DDD increased. Different trends were observed also in the use of international non-proprietary drug name or drug reference groups. Key words: patient’s overpayment, state reimbursement system, cardiovascular drugs.
The overpayment of patient's upon using reimbursed cardiovascular medicines
Keywords: Farmācija