Mantošanas regulas piemērošana, vedot mantojuma lietu pie Latvijas notāra un ar to saistītie problēmjautājumi. - Gorina, Dana (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā ir pētīta Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 650/2012 (2012. gada 4. jūlijs) par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un publisku aktu akceptēšanu un izpildi mantošanas lietās un par Eiropas mantošanas apliecības izveidi jeb Mantošanas regulas piemērošanas problemātika gadījumos, kad mantojuma lieta tiek vesta pie Latvijas notāra. Darba mērķis ir analizēt Mantošanas regulas būtiskākos jēdzienus, Mantošanas regulas atbilstību tās sākotnējiem mērķiem, kā arī izpētīt ar kādiem izaicinājumiem ir jāsaskaras Mantošanas regulas piemērotājiem Latvijā un sniegt atbilstošus risinājumus, lai atvieglotu Mantošanas regulas piemērošanu. Ņemot vērā to, ka Mantošanas regula ir piemērojama tikai kopš 2015. gada 17. augusta, vēl nav pieejama plaša tiesu prakse šīs regulas piemērošanā un vēl aizvien ir neskaitāmi neatbildēti jautājumi. Darba noslēgumā ir izvirzīti vairāki secinājumi saistībā ar Mantošanas regulā ietverto jēdzienu piemērošanu Latvijā, par šajā regulā sniegtā regulējuma nepilnībām un nepieciešamību papildināt nacionālo regulējumu.

The Bachelor’s thesis contains analysis of application issues of Regulation (EU) No 650/2012 of the European Parliament and of the Council of 4 July 2012 on jurisdiction, applicable law, recognition and enforcement of decisions and acceptance and enforcement of authentic instruments in matters of succession and on the creation of a European Certificate of Succession or Succession regulation, when inheritance case is conducted by a Latvian notary. The aim of this thesis is to analyze most important terms of the Succession regulation, the relevance of the Succession Regulation to its initial purposes, as well as to explore the challenges faced by those applying the Succession regulation in Latvia and suggest appropriate solutions to facilitate the application of the Succession regulation. Taking the view that Succession regulation is applicable only from 17 August 2015, extensive case law on the application of this regulation is not available and there are still countless open issues. As a result of the research author reaches several conclusions about the application of terms incorporated into Succession regulation, about regulatory failures of this regulation and the necessity to complement national regulation.
Application of succession regulation when inheritance matter is dealt by a notary in Latvia and problematic issues relating to application of succession regulation in Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne; Mantošanas regula; mirušā pastāvīgā dzīvesvieta nāves brīdī; jurisdikcija; piemērojamais likums; tiesa