Atbildība par īpaši aizsargājamām sugām un biotopiem nodarīto kaitējumu - Briņķe, Daiga (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbā aplūkotas videi nodarītā kaitējuma novēršanas un atlīdzināšanas īpatnības, salīdzinot tās ar “tradicionālo” civiltiesisko zaudējumu atlīdzināšanas modeli. Analizētas nodarītā kaitējuma novēršanas tiesiskās problēmas, ja iznīcināti vai bojāti biotopi un īpaši aizsargājamās sugas. Pētīts šo objektu tiesiskais statuss, kaitējuma videi atlīdzināšanas tiesiskā regulējuma ģenēze Eiropas Savienībā un Latvijā, kā arī tiesību normu piemērošanas prakse Latvijā un atsevišķās citās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Atslēgvārdi: kaitējums videi, kaitējuma videi atlīdzināšanas pamatnoteikumi, vispārējā un stingrā atbildība, īpaši aizsargājamo sugu un biotopu tiesiskā aizsardzība.

Master's thesis examines environmental damage prevention and remediation particularities comparing them with the "traditional" civil damage equalization model. This research paper is dedicated to the analysis of the damage prevention legal problems in cases when habitats and specially protected species have been destroyed. The legal status of these objects has been studied, the environmental damage reimbursement genesis of the legal framework in the European Union and in Latvia, as well as legislation practice in Latvia and in other European Union member states. Keywords: environmental damage, basic rules of environmental damage reimbursement, general and strict liability, legal protection of specially protected species and habitats.
The liability for damage caused to specially protected species and biotopes
Keywords: Juridiskā zinātne; kaitējums videi; kaitējuma videi atlīdzināšanas pamatnoteikumi; vispārējā un stingrā atbildība; īpaši aizsargājamo sugu un biotopu tiesiskā aizsardzība