Eiropas Centrālās Bankas sistemātiski svarīgo maksājumu sistēmu analīze - Sūcīte, Guna (Latvijas Universitāte, 2018)
Maksājumu sistēmas ir svarīga valsts finanšu infrastruktūras sastāvdaļa. Drošas un efektīvas maksājumu sistēmas ir būtiskas, lai veicinātu finanšu stabilitāti, ļaujot plašāk izmantot dažādus tirgus instrumentus, vienlaikus, uzlabojot finanšu sistēmas un visas ekonomikas efektivitāti. Maksājumu sistēmu neveiksme varētu veicināt finansiālos satricinājumus visā finanšu sistēmā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Eiropas Centrālās bankas sistemātiski svarīgās maksājumu sistēmas, veikt to infrastruktūras analīzi, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus Eiropas Centrālās bankas galveno maksājumu sistēmu veiksmīgai turpmākai attīstībai saistībā ar jauno finanšu tehnoloģiju ieviešanu. Darbs sastāv no 3 nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmā nodaļa ir veltīta maksājumu sistēmu teorētiskiem aspektiem, t.sk sistemātiski svarīgo sistēmu pārraudzības prasībām. Otrajā nodaļā tiek veikta sistemātiski svarīgo maksājumu sistēmu analīze. Trešajā nodaļā tiek izvērtēta Eiropas Centrālās bankas nākotnes iniciatīva tūlītējo maksājumu ieviešanā visā Eiropā, kā arī izaicinājumi esošajām tradicionālajām sistēmām jauno finanšu tehnoloģiju klātbūtnē. Darba gaitā veiktās analīzes rezultātā autore ir izdarījusi secinājumus un izteikusi priekšlikumus sistemātiski svarīgu maksājumu sistēmu veiksmīgai turpmākai attīstībai. Atslēgvārdi: maksājumu sistēmas, sistemātiski svarīgas maksājumu sistēmas, Eiropas Centrālā banka, sadalīta virsgrāmatas tehnoloģija.

Payment systems are an important part of the public financial infrastructure. Secure and efficient payment systems are essential for fostering financial stability, allowing for wider use of various market instruments, while improving the efficiency of the financial system and the economy as a whole. The failures of payment systems could contribute to financial turmoil in the entire financial system. The purpose of the bachelor paper is to study the systemically important payment systems of the European Central Bank, carry out an analysis of their infrastructure, draw conclusions and make proposals for the successful further development of the European Central Bank's main payment systems in connection with the introduction of new financial technologies. The work consists of 3 chapters, conclusions and proposals. The first chapter is devoted to theoretical aspects of payment systems, including requirements for the monitoring of systemically important systems. The second chapter analyzes systematically important payment systems. The third chapter examines the future of the European Central Bank for the introduction of immediate payments across Europe, as well as challenges to existing traditional systems in the presence of new financial technologies. As a result of the analysis carried out, the author has made conclusions and made suggestions for the successful further development of systemically important payment systems. Keywords: payment systems, systemically important payment systems, European Central Bank, distributed ledger technology.
The European Central Bank systemically important payment systems analysis
Keywords: Ekonomika; maksājumu sistēmas; sistemātiski svarīgas maksājumu sistēmas; Eiropas Centrālā banka; sadalīta virsgrāmatas tehnoloģija