Acu kosmētikas mikroflora - Priedīte, Anda (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 49 lappusēm, satur 22 attēlus, 5 tabulas un 4 pielikumus. Tajā izmantoti 20 literatūras avoti. Acu kosmētika ir ļoti populāra sieviešu vidū. Darba mērķis ir noskaidrot, vai acu kosmētiskie līdzekļi var saturēt mikroorganismus un tādējādi kalpot kā avots acu infekcijai. Lai to noteiktu 90 kosmētikas līdzekļiem (skropstu tušām, acu ēnām, acu laineriem, kosmētikas noņēmējiem) tika pārbaudīta mikroflora. 20 skropstu tušām mikroflora tika noteikta atkārtoti- jaunai, pēc 1,5 mēneša un pēc 3 mēnešu lietošanas. Tika noskaidrots, ka jauni kosmētikas līdzekļi ir sterili, bet lietoti uzrāda mikroorganismu augšanu vidēji 43% gadījumu. Kosmētiskajos līdzekļos tika konstatēti KONS, Bacillus, sarcīnas, S. aureus un enterokoki. Mikroorganismu augšana visbiežāk tika konstatēta acu kontūrzīmuļos un acu ēnās. Atslēgas vārdi: acu kosmētika, skropstu tuša, mikroorganismu kontaminācija, KONS.

Bachelor work is written in Latvian. It contains 49 pages, 22 pictures, 5 tables and 4 attachments. It uses 20 sources. Eye cosmetics are very popular among women. Aim of the bachelor work is to determine whether eye cosmetics may contain microorganisms and thus serve as a source of eye infections. Microflora of 90 eye cosmetic products (mascaras; eye shadows; eyeliners; eye cosmetic removers) was tested. 20 mascaras were tested repeatedly- first was tested new product, then after 1, 5 months and then after 3 months use. It was found that new cosmetic products are sterile, but in used products the growths of microorganisms was present at 43% cases. Microorganisms found in eye cosmetics were CoNS, Bacillus, Sarcina, S. aureus and Enterococcus. Microbial growth was most commonly found in eye liners and eye shadows. Key words: eye cosmetics, mascara, microbial contamination, CoNS.
Microflora of eye cosmetics
Keywords: Fizika