Mediācijas darbības izvērtējums un tālākās attīstības iespējas. - Siliņš, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs “Mediācijas darbības izvērtējums un tālākās attīstības iespējas” ir veltīts mediācijas ieviešanai Latvijā, šīs ieviešanas izvērtējumam, mediācijas darbības apskatam un rezultātiem, kā arī turpmākām mediācijas ieviešanas, skaidrošanas un attīstības iespējām. Darba tēmas nozīmīgums izriet no autora ieskatā būtiskām mediācijas priekšrocībām salīdzinājumā ar citām konfliktu un strīdu risināšanas metodēm. Tā kā mediācijas institūts Latvijā ir salīdzinoši jauns, sabiedrības izpratne par to vēl ir maza, un uzticēšanās tam vēl ir zemā līmenī. Šajā pētījumā aplūkotie statistikas dati pierāda autora tēzi, ka mediācijas turpmāka attīstība ir atkarīga no sabiedrības informēšanas par mediāciju un tās skaidrošanu. Bakalaura darbs var būt interesants un noderīgs ikvienam, kurš interesējas par mediācijas ieviešanu un tās panākumiem Latvijā, kā arī par tiesību zinātnes nozarēm, kurās mediācija varētu būt plašāk attīstāma un varētu gūt panākumus.

The aim of the research “Evaluation of Mediation activities and future development opportunities” is dedicated to the introduction of mediation in Latvia, the evaluation of this implementation, the review and results of mediation activities, as well as further possibilities for the introduction, clarification and development of mediation. The importance of the subject of work comes from the important advantages of mediation in the author’s opinion compared to other methods of conflict and dispute settlement. As the Mediation institute is relatively new in Latvia, public awareness of this is still low, and trust in it is still low. The statistical data used in this work demonstrates the author’s thesis that the further development of mediation depends on informing the public about mediation and explaining it. The work of a bachelor can be interesting and useful for anyone interested in the introduction of mediation and it’s success in Latvia, as well as in those law science industries where mediation could be more widely developed and could succeed.
Meditation: evalution so far, further development possibilities.
Keywords: Juridiskā zinātne; Mediācija; Mediatori; Domstarpības; Vienošanās; Civiltiesības