Inventāra tiesības institūts mantojuma tiesībās - Šķēle, Iveta (Latvijas Universitāte, 2022)
Mantojuma inventāra tiesības izmantošana praksē ir saistīta ar dažādiem problēmjautājumiem gan no mantinieku tiesību viedokļa, gan no mantojuma atstājēja kreditoru tiesību viedokļa. Pētījuma mērķis bija analizēt inventāra tiesības kā tiesību institūtu, tā īstenošanas teorētiskos un praktiskos problēmjautājumus, kā arī sniegt priekšlikumus inventāra tiesības tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Bakalaura darba noslēgumā sniegti būtiski secinājumi un priekšlikumi par pētāmo priekšmetu. Kā kavējošs apstāklis tiesu izpildītājam laikus sastādīt inventāra sarakstu ir Mantojuma inventāra saraksta sastādīšanas kārtības noteikumu 10.punkts, kurā paredzēta birokrātiska mantojuma inventāra saraksta sastādīšanas kārtība, ja mirušā manta atrodas citā apgabaltiesas teritorijā. Minētā kārtība būtiski paildzina mantojuma sastādīšanas termiņu, un vienlaicīgi rada nevajadzīgus izdevumus, kuru apmaksa gulstas uz mantiniekiem. Papildus tiesu prakse apliecina, ka praksē pastāv problēmas, apdraudot bērnu tiesības saņemt viņam pienākušos mantojumu uz inventāra tiesību pamata. Lai mazinātu šos riskus, bērnu tiesību aizsardzības nolūkos bāriņtiesai būtu jāiesaistās mantojuma lietas procesā jau preventīvi, attiecīgi notāram izsludinot mantojumu, būtu jānoskaidro, vai mirušajam ir aizbildnībā vai aizgādnībā esošās personas.

In practice, the exercise of inheritance inventory right may cause various issues both in terms of the rights of heirs and creditors of the deceased. The aim of the study was to analyse the inventory right as a legal doctrine, the theoretical and practical problems of its implementation, as well as to make proposals for improvement of the legal framework of inventory right. The Bachelor's thesis outlines important conclusions and suggestions regarding the researched subject matter. The main obstacle preventing a bailiff from preparing an inventory list in a timely manner relates to Paragraph 10 of the Regulations Regarding the Procedure for Preparing an Inventory of Inheritance, which lays down the bureaucratic procedures for drawing up an inventory list of inheritance, when the property of the deceased is located in the territory of another regional court. These procedures prolong the time required for preparation of an inheritance inventory list considerably and at the same time incur unnecessary expenses to be covered by heirs. Besides, case-law shows that in reality there are problems of jeopardizing the right of children to inherit their inheritance on the basis of the right of inventory. In order to reduce these risks and with a purpose to ensure protection of the children’s rights, the Orphan's Court should take preventive action to get involved in the inheritance proceedings as early as possible, whereas the Notary, when notifying of the available inheritable assets, should initially find out whether the deceased was a guardian of any persons or had any dependants.
Institute of Inventory list in Inheritance Law
Keywords: Juridiskā zinātne; mantojuma inventāra tiesības institūts; mantojuma inventāra saraksts; inheritance inventory law institute; inheritance inventory list