Vardarbība pret vīrieti ģimenē: sociālās problēmas identificēšana - Visocka, Līva (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba temats ir „Vardarbība pret vīrieti ģimenē: sociālās problēmas identificēšana”. Darbs ir strukturēts četrās nodaļās ar divpadsmit apakšnodaļām, viena apakšnodaļa ir sadalīta piecās otrā līmeņa apakšnodaļās. Darba nobeigumā ir rezultāti un diskusija, kas atspoguļo empīriskā pētījuma rezultātus. Diplomdarba mērķis ir identificēt sociālo problēmu – vardarbību pret vīrieti ģimenē. Pētījuma hipotēze- Latvijas vīrieši izjūt vardarbību ģimenē. Diplomdarba ietvaros autore teorētiski analizē jēdzienu ‘sociāla problēma’, raksturo vardarbības fenomenu un tā iespējamās sekas, pēta vardarbību pret vīrieti- tās veidus, raksturo vīrieti upura lomā un sniedz vardarbīgas sievietes raksturojumu. Empīriskais pētījums ietver vīriešu, sabiedrības un profesionāļu viedokļu noskaidrošanu par vardarbību pret vīrieti ģimenē. Empīriskā pētījumā iegūtie rezultāti apstiprina hipotēzi un liecina, ka Latvijas vīrieši izjūt vardarbību ģimenē. Tā izpaužas četros veidos- fiziski, emocionāli, seksuāli un finansiāli. Papildus tiek izdalīta sistēmiskā vardarbība, kas tiek realizēta no sabiedrības puses un redzama, valsts politikā. Atslēgvārdi: vardarbība, sociāla problēma, vardarbība pret vīrieti ģimenē

The subject of diploma work is „Violence against man: identification of social problem”. Work is structured in four chapters with twelve branches, one branch includes five second level branches. Conclusion includes results and discussion which discloses results of empiric research. An object of diploma paper is to identify a social problem- violence against man in family. There are a hypothesis of research- Latvian man feel violence in their families. In the diploma work the author theoretically analyses concept of ‘social problem’ and phenomenon of violence and possible consequences, explore violence against man- forms of it, the author describes man in victims’ possition and gives characterization of violent woman. Empirical research includes opinion clarification of man, society and profesionals about violence against man in family. Empiric research findings approve the hypothesis and shows that men in Latvia feel violence in family. It consists of four ways- physically, emotionally, sexually and financially. In addition to being isolated by the systemic violence that is exercised by the public and shown on national politics. Keywords: violence, social problem, violence against man in family
The violence against men in family: identification of social problem
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija