Darbinieku subjektīvās labklājības un uztvertā personīgo mērķu piepildījuma saistība ar maiņu darbu - Baķe, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma mērķis ir izpētīt darbinieku subjektīvās labklājības, apmierinātības ar darbu un uztverto personīgo mērķu piepildījuma saistību ar darba grafiku. Noskaidrot vai ir būtiskas atšķirības starp regulāru darba grafiku un maiņu darba grafiku attiecībā pret darbinieka subjektīvo labklājību, apmierinātību ar darbu un uztverto personīgo mērķu piepildījumu. Pētījumā piedalījās uzņēmuma X 76 darbinieki – 66 sievietes un 10 vīrieši kuru vidējais vecums ir 32,6 gadi. Respondenti tika sadalīti divās grupās – regulāra darba laika grupa un maiņu darba laika grupa. Abas darba laika grupas veica trīs aptaujas: „Apmierinātība ar dzīvi skala” (Satisfaction with life scale, SWLS, Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), „Uztvertā personīgo mērķu piepildījuma skala” (Personal goals and perceived context scale, Koļesovs, 2015) un „Kopējā apmierinātība ar darbu skala” (Overall job satisfaction scale, Brayfield & Rothe, 1951). Pētījumā tika noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp darbiniekiem ar atšķirīgu darba grafiku un kopējo apmierinātību ar darbu. Regulāra darba laika grupai ir statistiski nozīmīgi augstāks kopējais apmierinājums ar darbu nekā maiņu darba laika darbiniekiem. Nav konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības subjektīvai labklājībai starp darba laika grupām. Regulāra darba laika darbiniekiem ir statistiski nozīmīgi augstāka apmierinātība ar sasniegtajiem mērķiem, nekā maiņu darba laika darbiniekiem, it īpaši tādās jomās kā izglītība, ģimene un laulība. Tāpat regulāra darba laika darbiniekiem ir statistiski nozīmīgi augstāks mērķu nozīmīgumā īpašuma, naudas un personīgās izaugsmes jomā nekā maiņu darba laika darbiniekiem. Tika konstatēts, ka pastāv pozitīva saistība starp subjektīvo labklājību, apmierinātību ar darbu un uztverto personīgo mērķu piepildījumu regulāra darba laika un maiņu darba laika darbiniekiem.

The goal of the thesis is to research the correlation between the subjective well-being, satisfaction with work and the fulfilment of personal goals of employees with their work schedule. To find out whether there are key differences between regular full time work and shift work in relation to employees’ subjective wellbeing, satisfaction with work and the fulfilment of personal goals. The group of research participants includes 76 employees of the X company – 66 women and 10 men with the average age of 32,6 years. The respondents were divided into two groups – regular full time employees and shift work employees, both of which participated in three surveys: “Satisfaction with life scale” (SWLS) (Diener, Emmons, Larsen, & Griffin, 1985), “Personal goals and perceived context scale” (Koļesovs, 2015) and “Overall job satisfaction scale” (Brayfield & Rothe, 1951). The research shows that there are statistically significant differences between employees with different work schedules and their overall work satisfaction. The regular full time employee group shows statistically higher overall work satisfaction than shift work employees. No statistically significant differences in subjective wellbeing were found between the work schedule groups. Regular full time employees show statistically higher satisfaction with achieved goals than shift work employees, especially in such areas as education, family and marriage. Furthermore, regular full time work employees show statistically higher goal fulfilment than shift work employees in such areas as property, money and personal development. It was concluded that there is a positive correlation between subjective wellbeing, work satisfaction and perceived fulfilment of personal goals for regular full time work employees and shift work employees.
Employees’ subjective well-being and perceived fulfillment of personal goals related with shift work
Keywords: Psiholoģija; darba laiks; regulārs darba grafiks; maiņu darba grafiks; darbinieku apmierinātība ar dzīvi; personīgo mērķu piepildījums