Binaurālo pukstu ietekme uz EEG un stājas stabilitāti - Miglinieks, Emīls (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījums attiecas uz aktuālu klīniskās fizioloģijas un neirozinātnes problēmu, kura ir saistīta ar dažādu eksogēnu stimulu spēju ietekmēt gan cilvēka smadzeņu darbību, gan stājas stabilitāti. Pētījums veikts ar mērķi noskaidrot binaurālo pukstu (BP) stimulācijas ietekmi uz pieaugušu jaunu cilvēku nomoda elektroencefalogrammu (EEG) un stājas stabilitātes parametriem, kā arī savstarpēji salīdzinoši novērtēt vairākus objektīvus un subjektīvus BP sensitivitātes kritērijus. Binaurālo pukstu tūlītējās, daudzbusīgās ietekmes kopaina ir īpatnēja katram indivīdam, līdz ar to – indivīda binaurālo pukstu jutības (sensitivitātes) vērtējumā ir jāizmanto vairāku fizioloģisko reakciju spilgtumu raksturojošas un savā starpā vāji korelējošas pazīmes. Pētījuma rezultāti liecina, ka stājas stabilitātes uzlabošanās ir viens no BP stimulācijas izraisītās tūlītējās ietekmes komponentiem. Pētījuma ietvaros tika izstrādāta metode binaurālo pukstu tipa skaņu stimulu (vienlaicīgi aplicēto skaņu frekvenču starpība 10 Hz) izraisītā efekta uz EEG un stājas stabilitātes parametriem novērtēšanai. Tika veikta deviņu novadījumu EEG reģistrācija un stabilometrijas tests 12 izmeklējamām personām randomizēti trīs variantos (kontroles ieraksts klusumā, BP stimulācija un skaņa, kas neizraisa BP). Pierādījās hipotēze, saskaņā ar kuru binaurālo pukstu stimulācijas izraisītās EEG α-viļņu parametru maiņas visizteiktākās ir parietālās daivas garozā. Kopumā pētījuma rezultāti uzskatāmi par objektīvu apliecinājumu BP stimulācijas efektam uz stājas stabilitātes parametriem un nomoda EEG.

This study covers a topical problem of clinical physiology and neuroscience, which is related with capability of various exogenous stimuli to effect human brain functions and stance stability. The aim of the study is to find out the effect of binaural beat (BP) stimulation on young adult awake state electroencephalogram (EEG), stance stability parameters and also to determine and compare numerous objective and subjective criteria of BP sensitivity. Overview of the immediate and extensive effects of binaural beats is specific to every individual, therefore to evaluate ones binaural beat sensitivity, it`s necessary to use strength of multiple physiological characteristics with weak corelations between them. The results of the study shows that one of the immediate effects of binaural beat stimulation is improvement of stance stability. Within the frameworks of the study a method to evaluate effects of BP (simultaneously applied sound frequency difference was 10 Hz) on EEG and stance stability was made. Randomized acquisiton of nine channel EEG and stabilometry test for 12 persons was made in three variants (control recording in silence, BP stimulation and sound which does not elicit BP effect). A hypothesis that the changes of EEG α-wave parameters caused by binaural beat stimulation were the most significant in the cortex of parietal lobe. Overall results of this study serves as an objective proof that the BP stimulation has a significant effect on stance stability parameters and awake state EEG.
The impact of binaural beats on EEG and postural stability
Keywords: Bioloģija; binaurālie puksti (BP); elektroencefalogramma (EEG); stabilometrija; stājas stabilitāte