Pludmales kliedņi Vidzemes piekrastes mūsdienu un Litorīnas jūras nogulumos - Ignatovs, Konstantīns (Latvijas Universitāte, 2006)
Pludmale ir jūras krasta joslas veidojums, kas atspoguļo jūras seklūdens joslā notiekošos procesus. Pludmale un jūras seklūdens josla ir dinamiski savstarpēji cieši saistītas, jo starp tām, mijoties vētru un bezvētru periodiem, notiek intensīva sanešu apmaiņa. Izmaiņas pludmalē pēc būtības ir indikators tiem procesiem kas norisinās jūras seklūdens joslā. Pludmales nogulumu un kliedņu mineraloģiskais sastāvs liecina par to attīstību un transformāciju migrācijas un koncentrācijas procesos. Kliedņu mineraloģija ir viena no attīstītākajām kliedņu ģeoloģijas nozarēm, kas ļauj risinat dažus praktiskus uzdevumus. Jūras piekrastes kliedņu avots ir sauszemes ieži, kuru dēdēšanas produktus upes ienes jūrā. Jūras straumes vērtīgos komponentus no upju grīvu rajoniem izkliedē tālu gar krastu, bet paisuma-bēguma straumes un viļņi tos koncentrē pludmalē, veidojot bagātus sakopojumus. Optimāli kliedņu veidošanās apstākļi ir vietās, kur jūras krastos atsedzas ar smagajiem minerāliem bagāti ieži. Liela nozīme ir arī hidrodinamiskajiem apstākļiem. Smago minerālu izgulsnēšanās no sanešu garenplūsmām, kas orientētas paralēli krastam, notiek šo plūsmu ātruma samazināšanās posmos. Pludmales kliedņi veidojas arī krastu izskalošanas procesu rezultātā. Kliedņu minerālu asociācijas veidojas dažādu faktoru ietekmē. Galvenie no tiem ir: cilmavota iežu sastāvs; minerālu migrētspēja , ko ietekmē minerālu īpatnējā masa, graudu izmēri, ķimiskā un abrazīvā noturība un minerālu pārneses attālums; transportējošās vides dinamiskais raksturojums.

In given work are considered results of the study of the deposits heavy mineral on east coast Riga sea bay. The Material for studies is collected in more than 30 places from island Bullyu in Riga before village Haademeste residing on territory of the Estonia. In work are used methods of granulometric separations, quantitative mineral and immersions methods. Information is received as a result of studies about granulometric composition deposits of the postponing, as well as is installed mineral composition to heavy faction. The Mineral analysis faction has shown that correlation mineral in beach deposit miscellaneous sample differs, but in most cases not vastly. The main dominant minerals are minerals of the group of garnets and ore minerals - ilmenite and magnetite. Often are present amphiboles, pyroxenes, zircon, peridots, and rutils, less meet the pyrites, kyanites, staurolites, tourmaline, and epidots. In faction 1- 0.5 mms and 0.5 – 0.25 mms in good supply are present the garnets, but in more small faction (less 0.25 mms) increases the specific amount ilmenite and magnetite. The Amount such mineral as amphiboles, pyroxenes, zircon, peridots, tourmalines, epidots, pyrite, staurolites and kyanites (each separately) does not exceed 2 - 3 % from the whole heavy faction.
Beach placer deposits at Vidzeme coastal zone and Littorina sea sediments in Vidzeme
Keywords: Ģeoloģija