3- 4 gadīgu bērnu radošuma sekmēšana muzikālajās darbībās pirmsskolā - Vītiņa, Beāte (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “3- 4 gadīgu bērnu radošuma sekmēšana muzikālajās darbībās pirmsskolā” tika izvēlēta, pamatojoties uz problēmas aktualitāti, pieaugot radošuma sekmēšanas nozīmei pirmsskolā mūzikas nodarbībās, bet neesot izstrādātiem konkrētiem kritērijiem un metodēm, kā jēgpilni un mērķtiecīgi attīstīt bērnu radošās prasmes. Darba mērķis teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt kā muzikālās darbības pirmsskolā sekmē 3-4 gadīgu bērnu radošumu. Bakalaura darba teorētiskās daļas sākumā tiek aplūkots radošums, tā sadalījums, sastāvdaļas, kā arī dažādu autoru, zinātnieku viedokļi un atziņas par radošumu. Pēc tam tiek izzināta radošuma sekmēšanas nozīme, nepieciešamība, kā arī veidi, un iespējas kā sekmēt 3- 4 gadīgu bērnu radošumu muzikālajās nodarbībās pirmsskolā. Lai labāk varētu šo procesu izprast tiek apskatīts bērnu psiholoģiskais raksturojums, saistībā ar radošuma sekmēšanas iespējām. Teorētiskās daļas 2. nodaļā tiek apskatīts, kā dažādas muzikālās darbības sekmē bērnu radošumu. Tiek aplūkoti principi, metodes, kritēriji, piemēri, pēc kuriem būtu ieteicams veicināt bērnu radošās spējas. Bakalaura 3. nodaļā tiek aprakstīts empīriskais pētījums, kur tā pirmajā daļā tiek noskaidrota pašreizējā situācija mūzikas nodarbībās pirmsskolā, saistībā ar radošuma sekmēšanu, izzinot bērnu radošo prasmju attīstības līmeni. Tiek izstrādāti kritēriji, pēc kuriem būtu iespējams vērtēt radošās spējas mūzikas nodarbībās, un tie tiek pārbaudīti reālā darbībā. Bakalaura darbā: 49 lpp., 7 attēli, 8 tabulas, 52 avoti, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: radošums, sekmēšana, muzikālās darbības, pirmsskola

The theme of the bachelor's thesis''Promoting creativity of 3-4 yearold’s in pre-school musical activities’ was chosen based on the topicality of the problem, increasing the importance of promoting creativity in pre-school music classes, but without developing specific criteria and methods for meaningful and purposeful development of children's creative skills. The aim of the work theoretically analyzes and practically examines how musical activities in preschool promote creativity of children of 3-4 years. At the beginning of the theoretical part of the bachelor's thesis, creativity, its distribution, components, as well as the opinions and insights of various authors, scientists about creativity are discussed. The importance, necessity, as well as ways of promoting creativity and opportunities to promote creativity of children 3-4 yearold’s in preschool musical classes are then explored. In order to better understand this process, the psychological characteristics of children are considered, in relation to the possibilities of promoting creativity. Chapter 2 of the theoretical part examines how different musical activities contribute to children's creativity. Principles, methods, criteria, examples by which it would be advisable to promote children's creative abilities are considered. Bachelor 3 describes the empirical study, where the first part of it examines the current situation in music classes in preschool, in relation to the promotion of creativity by exploring the level of development of children's creative skills. Criteria are developed to evaluate creative abilities in music classes and are tested in real action. Bachelor's thesis: 49 pages, 7 images, 8 tables, 52 sources, 2 annexes. Keywords: creativity, promotion, musical activities, preschool.
Promoting creativity of 3-4 year old’s in pre-school musical activities
Keywords: Skolas pedagoģija; Radošums; Sekmēšana; Muzikālās darbības; Pirmsskola