Apvienoto Nāciju Drošības padomes sankciju pret terorisma finansēšanas novēršanu piemērošanas problemātika - Vunge, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2017)
Sankcijas starptautiskajās tiesībās ir starptautiskās drošības un miera veicināšanas instruments. Pēdējos gados arvien vairāk aktualizējas starptautiskā terorisma apkarošanas problēma, globālo, reģionālo drošības organizāciju un individuālas valsts primārais mērķis ir efektīvi reaģēt un apkarot starptautisko terorismu un novērst citāda veida plašus cilvēktiesību pārkāpumus. Darba tēmas aktualitāte izpaužas tādējādi, ka cilvēktiesību un brīvības nodrošināšana paredz visu nepieciešamo mehānismu un nosacījumu izveidošanas procesu, lai tiktu ievērotas un izpildītas valstu pieņemtās starptautiskās saistības cilvēka brīvību un tiesību sfērā, noslēdzot starptautiskās līgumsaistības un citas normas. Viena no nozīmīgākajām problēmām globalizācijas apstākļos ir cilvēktiesību un brīvību garantiju nodrošināšana. Turpretim sankcijas iedarbojas kā cilvēktiesību un brīvību ierobežojošais piespiedu mehānisms. Spaidi starptautiskajās tiesībās tiek uzskatīti par vienu no jūtīgākajiem un asi kritizētākajiem jautājumiem, tāpēc sankciju ieviesējiem un izpildītājiem nākas saskarties ar virkni komplicētu problēmu. Darba mērķis ir vērst uzmanību uz Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes individuālo sankciju pasākumiem un nepilnībām un noskaidrot, kādi ir galvenie noteikumi, lai samazinātu pretrunas starp sankciju piemērošanas likumību un to leģitimitāti.

Sanctions in international law are international security and peace building instrument. In recent years problem of international terrorism combating, global, regional security organizations and the primary objective respond of individual states to effectively combat international terrorism and other forms of a wide range of human rights violations has been more actualized. The topic of the Diploma Paper is relevant because of the fact that the securing of human rights and freedoms provides the process of creation of all the necessary mechanisms and conditions for the observance and implementation by the state of all assumed international obligations in the field of human rights and freedoms by entering into international agreements and observing other standards. One of the severe problems in the globalized world is to secure human rights and freedoms. However, the sanctions on objective act as enforcement mechanism, restrictions; and coercion in international law are regarded as one of the most sensitive and sharply criticized issues, therefore, sanctions implementation process can face a number of complex issues. This work aims to draw attention to the United Nations Security Council individual sanctions measures, to find possible solutions that the gap between the sanctions and legitimacy would be weakened.
United Nations Security Council Sanctions Realization Problems Against terrorism financing
Keywords: Juridiskā zinātne; Sankcijas; Ierobežojošie pasākumi; Sankciju piemērošanas mehānisms; Terorisms