Sociālās adaptācijas sekmēšana, izmantojot kustību rotaļas, 1,5 -2 gadu vecuma bērniem pirmsskolas izglītības iestādē - Fjodorova, Saiva (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba autore: Saiva Fjodorova Zinātniskā vadītāja: Dr.paed., doc. Līga Āboltiņa Kvalifikācijas darba apjoms: 59 lpp., 4 tabulas, 5 attēli, 11 pielikumi, izmantoti 21 literatūras avoti. Kvalifikācijas darba temats ir ,,Sociālās adaptācijas sekmēšana, izmantojot kustību rotaļas, 1,5 - 2 gadu vecuma bērniem pirmsskolas izglītības iestādē”. Kvalifikācijas darba mērķis ir izzināt kustību rotaļu iespējas sociālās adaptācijas sekmēšanā 1,5 - 2 gadu vecuma bērniem pirmsskolas izglītības iestādē. Kvalifikācijas darba izstrādes procesā tika veikts teorētiskais un praktiskais pētījums par kustību rotaļas iespējām 1,5 – 2 gadu vecu bērnu sociālās adaptēšanās sekmēšanā, kā arī tika izklāstīta darba autores pieredze. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā tika raksturota sociālās adaptācijas būtība un skaidrojums, izklāstīts 1,5 - 2 gadus vecu bērnu pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums un izvērsti sociālās adaptēšanas kritēriji. Kvalifikācijas darba otrajā nodaļā ir izklāstītas organizācijas formas un metodes adaptācijas sekmēšanai kā arī kustību rotaļu būtība un raksturojums. Kvalifikācijas darba trešajā nodaļā, balstoties uz teorētiskās literatūras analīzi un darba autores pieredzi, ir raksturoti ieteikumi kustību rotaļas sekmēšanā un sociālās adaptācijas īstenošanā praksē. Kvalifikācijas darba ceturtajā nodaļā tika veikta 1,5 – 2 gadu vecu bērnu sociālās adaptācijas izpēte un tās sekmēšana, lai izpēte noritētu sekmīgāk, darba autore veica anketēšanu ar bērnu vecākiem. Darba nobeigumā ir izdarīti secinājumi un izteikti priekšlikumi. Darbam ir praktiska nozīme, tas var tikt izmantots pirmsskola izglītības iestādē darbā ar ne tikai 1,5 – 2 gadus veciem bērniem, bet arī vecākiem, sekmējot viņu sociālo adaptēšanos. Atslēgvārdi: 1,5 - 2 gadus veci bērni, sociālā adaptēšanās, sekmēšana, kustību rotaļa.

Author of the paper: Saiva Fjodorova Consultant of the paper: Dr.paed., doc. Līga Āboltiņa Volume of the paper: 59 pages, 4 charts, 5 pictures, 11 appendices, 21 sources of literature. The subject of qualification work is ,,Promonting social adaptation through movement games for children aged 1,5 – 2 in preschool’’. The purpose of the qualification work is to explore the possibilities of motion playing in promoting social adaptation for children aged 1,5 – 2 in preschool. A theoretical and practical study was carried out in the process of drawing up qualifications on the possibilities of movement in promoting social adaptation of children aged 1,5 – 2 years and the author’s experience was presented. The first section of the qualification described the nature and clarification of social adaptation, outlined pedagogical psychological profiles of children aged 1,5 – 2 and developing social adaptation criteria. The second section of the qalification work sets out the forms and methods of the organisation to facilitate adaptation, as well as the nature and characteristics of the playing of the movements. The third section of the qalification work, based on theoretical literature analysis and experience of the working author, describes the recommendations for promonting the playing of movements and implementing social adaptation in practise. The fourth section of the qualification work carrried out a study on the social adaptaion of children aged 1,5 – 2 and promoting it in order to make research more successful, then the author of the work carried out anketting with children’s parents. The work concludes with conclusions and proposials. Work has a practical role to play, it can be used in pre-school education institution for working with children not only 1,5 – 2 years old, but also with older children, contributing to their social adaptation. Keyword: children 1,5 – 2 years old, social adaptation, promonting, movement play.
Promonting social adaptation through movement games for children aged 1,5 - 2 in preschool
Keywords: Pedagoģija; 1,5 - 2 gadus veci bērni; sociālā adaptēšanās; sekmēšana; kustību rotaļa