Sievietes tēls reklāmā – starp realitāti un simulakru: žurnālā „Santa” 2010. gadā publicēto reklāmu analīze - Krevica, Laima (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā ir pētīta reklāmā izmantotā sievietes tēla atbilstība realitātei, balstoties uz žurnāla „Santa” 2010. gada numuros publicētajām reklāmām, žurnāla lasītāju aptauju un intervijām ar reklamēto zīmolu pārstāvjiem Darba mērķis ir gan pārbaudīt hipotēzi – lielākā daļa respondentu sievietes tēlu žurnāla „Santa” 2010.gada numuros publicētajās reklāmās uztver kā reālu; gan rast atbildes uz pētījuma problēmjautājumiem – kādi elementi ietekmē sievietes tēla reklāmā (ne)saistību ar realitāti aptaujāto respondentu un zīmolu pārstāvju interpretācijā? Kādi sievietes tēli reklāmā – tuvāki realitātei vai tuvāki simulakram pievērš vairāk uzmanības un vairo uzticību reklāmā komunicētajam? Teorētisko pamatojumu veido Žana Bodrijāra (Jean Baudrillard) simulakra teorija, kurā analizētas 4 attēla attīstības fāzes. Ar R. Batra (R. Batra), D. Maijersa (D. Myers) un D. Akera (D. A. Aaker) teorijām darbā skaidroti efektīvi reklāmas paņēmieni, savukārt ar Dž. Tellisa (G. J. Tellis) teoriju – reklāmas efektivitātes noteikšanas šķēršļi. Lai sasniegtu izvirzīto darba mērķi, aptaujā un intervijās iegūtie dati ir analizēti izmantojot kvalitatīvo kontentanalīzi, noskaidrojot lasītāju viedokli par sievietes tēla reklāmās atbilstību realitātei, kā arī par sievietes tēliem, kas pievērš uzmanību un vairo uzticību reklāmā komunicētajam. Atslēgvārdi: sieviete, reklāma, žurnāls „Santa”, tēls, simulakrs, realitāte, Žans Bodrijārs

This bachelor work investigates the compliance between reality and woman’s image in advertising, based on print ads published in the magazine „Santa” 2010 numbers, their evaluation by 50 respondents in the written questionnaire and interview with brand agents. The aim is both: to test the hypothesis – in magazine “Santa” in year 2010 woman’s image in advertising is closer to reality, not designed as simulacra; and to find answers on the issue of this research – what elements affect compliance between reality and woman’s image in advertising in the interpretation of interviewed respondents and what images of women in advertising – more realistic or closer to the simulacra pay more attention and enhances trust in advertising communication? Theoretical background consists of simulacra theory and its four image phases developed by Jean Baudrillard. With theories by R.Batra, D.Myers and D.A.Aaker in this bachelor work are explained effective advertising methods and theory by G.J.Tellis – determination of barriers of advertising effectiveness. To achieve the aim of the work, the survey data are analyzed using qualitative content analysis finding out the views of readers about women`s image in advertising compliance with reality, also about images of women wich drawing attention to and raise trust in advertising communication. Keywords: woman, advertising, magazine “Santa”, image, simulacra, reality, Jean Baudrillard
Woman's image in advertising- between reality and simulacra: An analysis of the ads published in the magazine "Santa" in the year 2010
Keywords: Komunikācijas zinātne