Latvijas iedzīvotāju jutības profils pret dažādiem pārtikas un elpceļu alergēniem un to krusteniskā alerģija ar dažādiem mājas putekļu ērču alergēniem - Karjalainen, Tuomas Valtteri (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma objekts: Pētījuma mērķis: Izvērtēt HDM alergēnu izplatību Latvijas alerģisko iedzīvotāju vidū un HDM alergēnu saistību ar paaugstinātu astmas risku. Materiāli un metodes Šajā pētījuma projektā tika analizēti 365 pacientu sensibilizācijas alergēnu masīvi no 2019. gada marta līdz 2022. gada martam. No tiem galīgajai analīzei tika atlasīti 139 pacienti ar pozitīvu sensibilizāciju HDM. Apkopotie dati ietver pacientu dzimumu, klīniku, alerģiskā rinīta klātbūtni ar smaguma pakāpi, astmas diagnozi, sensibilizāciju, IgE koncentrāciju un IgE alerģijas klasi HDM alergēniem (Der f1, Der f2, Der p1, Der p2, Der p5, Der p7, Der p20, Der p10, Der p11, Der p23) un uzglabāšanas ērču alergēniem (Asc s, Gly p, Lep d2, Tyr p, Tyr p2) Dati tika analizēti sensibilizācijai atsevišķiem alergēniem pret D. pteronyssinus, kā arī kopējo alergēnu skaitu pret D. pteronyssinus un to saistību ar palielinātu astmas risku, izmantojot IMB SPSS statistikas 23. versiju. Rezultāti Rezultātā tika konstatēta statistiski nozīmīga korelācija starp pozitīvo Der p 10 un astmas risku ar riska koeficientu 2,00, savukārt starp citiem analizētajiem mainīgajiem statistiski nozīmīga korelācija netika konstatēta. Rezultāti tika salīdzināti ar literatūras apskatu, kas apstiprināja korelāciju starp Der p 10 un astmu, un tika konstatēti pretrunīgi secinājumi par Der p 1 un astmas risku (risks pastāvēja literatūras apskatā, bet ne analīzē). Secinājums Pētījumā secināts, ka pastāv cieša korelācija starp astmas risku un pozitīvu Der p 10, bet nevarēja atbildēt uz cēloņsakarību starp tiem. Turpmākie ieteikumi ir izpētīt, vai Der p 10 izraisa astmu, un veikt pētījumus no līdz šim tikai minimāli pētītajiem Der p 11 un Der p 20. Atslēgas vārdi Alerģija pret mājas putekļu ērcītēm, astma

Subject of research: This study evaluated the HDM allergen distribution in allergic population of Latvia and the HDM allergens’ association with increased risk of asthma. Materials and methods This research project analysed 365 patients’ allergen sensitisation arrays between March 2019 and March 2022. From these, 139 patients positively sensitised for HDM were selected for final analysis. The collected data includes patients’ sex, clinic, presence of allergic rhinitis with severity, diagnosis of asthma, sensitisation, IgE concentration and IgE allergy class for HDM allergens (Der f1, Der f2, Der p1, Der p2, Der p5, Der p7, Der p20, Der p10, Der p11, Der p23) and for storage mite allergens (Asc s, Gly p, Lep d2, Tyr p, Tyr p2) The data was analysed for sensitisation for individual allergens against D. pteronyssinus as well as the total number of allergens against D. pteronyssinus and their correlation to increased risk of asthma with IMB SPSS statistics version 23. Results The result was that there was statistically significant correlation between positive Der p 10 and risk of asthma, with risk ratio 2.00, while no statistically significant correlation was found between other analysed variables. The results were compared with literature review which gave reinforcing to correlation between Der p 10 and asthma, and found conflicting findings regarding Der p 1 and asthma risk (Risk existed in literature review, but not in analysis) The Conclusion The study concluded that there is strong correlation between asthma risk and positive Der p 10, but could not answer for causality between these. Future recommendations include to study if Der p 10 causes asthma, and to conduct studies from only minimally so far studied Der p 11 and Der p 20. Key words House dust mite allergy, asthma
Sensitivity profile to different house and storage dust mite allergens in population of Latvia and house dust mite allergens' correlation with increased risk of asthma
Keywords: Medicīna; House dust mite; Asthma; Allergy; sensitisation