Gaismas doižu (LED) medicīnisko pielietojumu izpēte - Briljonoks, Dzintars (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījums par ķermeņa fizisko reakciju, apstarojot pusi no cilvēka ķermeņa ar speciāli veidotu gultu, kura sastāv no liela daudzuma LED diodēm, kas emitē sarkano un tuvo infrasarkano spektru, tika veikts 32 brīvprātīgo grupā, kura sastāvēja gan no veseliem cilvēkiem, gan no cilvēkiem, kuriem ir hipertensija (paaugstināts asinsspiediens). Sesijas laikā tika mērīts cilvēka asinsspiediens, sirdsdarbības ātrums un arteriālo asiņu piesātinājums ar skābekli, kā arī pašas gultas temperatūra (gan pārklātai ar foliju, gan bez tās). Procedūru laikā, iepriekš uzsildot gultu līdz darba temperatūrai (~42 ºC), nevienam no grupas dalībniekiem netika konstatētas vērā ņemamas izmaiņas sirdsdarbībā, vai arteriālo asiņu piesātinājumā ar skābekli. Light stim LED-bed sesijā veselo brīvprātīgo grupā netika novērotas būtiskas izmaiņas asinsspiedienā, savukārt 2/3 no grupas dalībniekiem, ar hipertensiju, procedūrās asinsspiediens nedaudz samazinājās. Secināts, ka siltuma izdalīšanās no gultas varēja kalpot kā dominējošais faktors novērotajai ietekmei uz sirds un asinsvadu sistēmu.

Studies of the physiological response of human half-body illumination by a specially designed bed comprising large number of LEDs emitting in the red and near infrared spectral range were carried out in a group of 32 volunteers comprising healthy subjects and hypertension patients. Blood pressure, heart rate and arterial blood oxygen saturation, as well as the bed surface temperature were continuously monitored during the measurement sessions with and without aluminum foil cover on the bed surface. None of the volunteers exhibited any notable changes in the heart rate and blood oxygenation during the procedures. The Light stim LED-bed session did not produce changes of arterial pressure in normotensive group, while decreased blood pressure exhibited 2/3 of hypertensive patients. The thermal emission from the bed may serve as a dominant contributor to the observed effects on cardiovascular system.
Study of medical applications of light emitting diodes
Keywords: Fizika; gaismas un audu mijiedarbība; foto-stimulācija; termo-stimulācija; LED gultas terapija