Fizisko aktivitāšu izvēle rotaļnodarbībās runas attīstības sekmēšanai - Pavlova, Mairita (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Fizisko aktivitāšu izvēle rotaļnodarbībās runas attīstības sekmēšanai”. Darba pirmajā nodaļā, balstoties uz teorētiskām atziņām, tiek pētīta runas attīstība un izzināta 2. vecumposma bērnu runas attīstība. Pētījuma otrajā daļā tika veikts pedagoģiskais novērojums. Pētījuma sākumā un beigās, pēc iepriekš sastādītiem kritērijiem, tika veikta bērnu runas attīstības novērtēšana. Pedagoģiskā novērtējuma laikā rotaļnodarbībās tika pielietotas fiziskās aktivitātes. Kvalifikācijas darba pētnieciskajā daļā tika veikts empīrisks pētījums, kurā piedalījās bērnu vecāki, kuru bērni ir 2. vecumposmā. Pētījuma rezultāti parādīja, ka septiņu bērnu runas attīstība ir bijusi teicama, viņu sasniedzamais rezultāts ir P - apgūts padziļināti. Savukārt, divu bērnu sasniedzamais rezultāts vērtējams ar A apgūti pamatprincipi un izvirzītie mērķi. Vienam bērnam tik raiti ar valodas attīstību negāja, tāpēc ir vērtējums T - jāturpina attīstīt un sekmēt latviešu valodas prasmes. Kvalifikācijas darba apjoms ir 41 lappuse, 1 pielikums un 25 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: runas attīstība, integrētā pieeja, fiziskās aktivitātes, rotaļnodarbības

Qualitfication work "Choice of physical activities in speech development in speech therapy for speech development". The first chapter of the thesis, based on theoretical background, examines the development of speech and the speech development of children in the 2nd age group. In the second part of the study a pedagogical observation took place. At the beginning and at the end of the study, children's speech was evaluated according to predefined criteria. During the pedagogical assessment physical activities were used. In the research part of this work, an empirical study was carried out with the participation of parents of children in Key Stage 2. The results of the study showed that the speech development of seven children was excellent, the result they achieved is P - learned in depth. On the other hand, the result achieved by two children can be evaluated with the basic principles learned and the goals set. One child did not go so smoothly with language development, so the rating is T - Latvian language skills must be further developed and promoted. The thesis consists of 41 pages, 1 annex and 25 references. Keywords: speech development, integrated approach, physical activity,lesson with play elements
Choice of physical activities in speech development in speech therapy for speech development.
Keywords: Izglītības zinātnes; Runas attīstība; Integrētā pieeja; Fiziskās aktivitātes; Rotaļnodarbības