Tirdzniecības liberalizācijas un valdības izdevumu ietekme uz mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) daļu Uzbekistānas ekonomikā - Nigmatjonov, Dilmurod (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tiek pētītas attiecības starp tirdzniecības liberalizāciju, valdības izdevumiem un mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) lomu Uzbekistānas ekonomiskajā vidē. Pamatojoties uz teorētisko ietvaru, pirmā nodaļa sniedz visaptverošu tirdzniecības liberalizācijas jēdzienu, valdības izdevumu un MVU atšķirīgo iezīmju izpēti. Otrā nodaļa ir saistīta ar analītisko sistēmu, kurā detalizēti aplūkota tirdzniecības liberalizācijas politika un valdības izdevumu modeļi Uzbekistānā, kā arī MVU īpatsvars valstī. Izmantojot abas kvantitatīvās datu analīzes metodes, pētījuma mērķis ir atklāt sakarības starp šiem mainīgajiem. Pētījuma praktiskā daļa sastāv no metodisko pieeju analīzes, lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, izmantojot statistisko analīzi un attiecīgo datu apskatu. Izmantojot niansētu analīzi, pētījums cenšas atklāt veidus, kā tirdzniecības liberalizācija un valdības izdevumi ietekmē Uzbekistānas MVU sektoru.

This bachelor thesis examines the relationship between trade liberalization, government spending, and the role of Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) in the economic landscape of Uzbekistan. Grounded in theoretical framework, the first chapter provides a comprehensive exploration of the concepts of trade liberalization, government spending, and the distinctive characteristics of SMEs. The second chapter is related to an analytical framework, with a detailed examination of trade liberalization policies and government spending patterns in Uzbekistan, as well as share of SMEs in the country. Leveraging both quantitative data analysis methods, the research aims to reveal the relationships between these variables. The practical part of the study consists of analyzing methodological approaches to answer the research question, employing statistical analysis, and review of relevant data. Through a nuanced analysis, the study seeks to uncover the ways in which trade liberalization and government spending impact the SME sector in Uzbekistan.
The Influence of Trade Liberalization and Government Spending on the Share of Small and Medium-sized Enterprises (SMEs) in the economy of Uzbekistan
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; SMEs; Trade liberalization; Government spending; GDP