Kodolsintēze ap melnajiem caurumiem - Veitners, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbs tiek fokusēts uz kodolsintēzi melno caurumu akrēcijas diskos un tās efektu uz novērojumiem. Darbā tiek apskatīta elementu sintēze diskos ar plašiem centrālā objekta masas un akrēcijas plūsmas daudzuma parametriem. Tiek arī apskatīta mainīga plūsmas sastāva ietekme uz diska kopējo sintezēto elementu koncentrācijām. Darba gaitā tika izveidots kodolreakciju tīkls un uzrakstīta programma, ar kuru tika aprēķinātas elementu koncentrācijas akrēcijas diskā. Rezultātā tiek analizētas dāžadās sistēmās sintezēto elementu koncentrācijas un to ietekme uz citu elementu sintēzi un reakciju biežumu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta 56Ni elementa sintēzei, jo tā radioaktīvā sabrukšana varētu radīt raksturīgo zilo starojumu, kas novērots ātrajos optiskajos zilajos tranzientos.

This master thesis is focused on nucleosynthesis in black hole accretion disks and its effect on observations. The synthesis of different elements is researched with wide range of central object mass and accretion rate parameters. System with a changing chemical composition of accretion is also reviewed. During this work a nuclear reaction network program was created and used to calculate different isotope concentrations in the accretion disk. In result, isotope concentrations synthesised in different systems were analyzed and their effect on other isotope concentrations or reactions was discussed. Special attention was paid to 56Ni element production, because its radioactive decay could produce the characteristic blue emission observed in systems called fast optical blue transients.
Nucleosynthesis around black holes
Keywords: Fizika un astronomija; Kodolsintēze; Melnais caurums; Akrēcijas disks; Baltais punduris; Niķelis