Investīcijаs рrojekts: Uzņēmumа SUSTАINАCORE SIА izveidošаnа - Ļeontjeva, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir uzņēmuma SIA "SustainaCore" dibināšanas projekta izstrāde. Projekta ideja ir informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "SustainaCore" izveide, kas piedāvās risinājumus maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) vides, sociālo un pārvaldības (ESG) principu ieviešanai. Uzņēmuma pamatdarbība būs vērsta uz risinājumu piedāvāšanu MVU ESG principu ieviešanai, kā arī atbilstības nodrošināšanai pieaugošajām regulatīvajām prasībām. Šī investīciju projekta pamatideja ir izveidot informācijas tehnoloģiju uzņēmumu "SustainaCore", kas piedāvās konsultācijas un programmatūras risinājumus maziem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) vides, sociālo un pārvaldības (ESG) principu ieviešanai, kā arī atbilstības nodrošināšanai pieaugošajām regulatīvajām prasībām. Programmatūras galvenais mērķis ir automatizēt sarežģītus datu analīzes procesus, padarot ESG atbilstības pārvaldību pieejamāku un vienkāršāku, īpaši MVU, kuriem bieži trūkst resursu un ekspertīzes. Rezultātā uzņēmumiem būs sagatavots pārskats par ESG tēmām, kas demonstrēs to pielāgošanos ilgtspējas prasībām. Papildus tehnoloģiskajam risinājumam, "SustainaCore" piedāvās personalizētas konsultācijas, seminārus un “workshop” sapulces, lai palīdzētu MVU labāk izprast ESG prasības, to integrāciju uzņēmējdarbībā un dalīties pieredzē. Šī kombinētā pieeja ir īpaši piemērota MVU, kuriem nav resursu dārgiem konsultantiem vai lielu korporāciju programmatūrai. Pēdējos gados ESG principi ir kļuvuši par būtisku uzņēmumu darbības sastāvdaļu, veicinot ilgtspējīgu attīstību, sociālo atbildību un pārvaldības caurspīdīgumu. Patērētāji, investori un partneri arvien vairāk pieprasa uzņēmumiem demonstrēt atbildīgu rīcību. Eiropas Savienība (ES) ir pastiprinājusi regulējumu, ieviešot ES Taksonomiju un Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīvu (CSRD), kas prasa precīzus ESG pārskatus. Šie regulējumi īpaši skar MVU, kuriem resursu trūkuma dēļ ir grūti izpildīt šīs prasības. MVU saskaras ar vairākiem izaicinājumiem ESG standartu efektīvā ieviešanā: 1) Datu pārvaldības sarežģītība: MVU ir grūti savlaicīgi iegūt, validēt un analizēt daudzveidīgu informāciju no dažādiem avotiem, kas padara ESG datu apstrādi par papildu slogu, kam nepieciešami papildu resursi. Vairāk nekā puse Eiropas uzņēmumu atzīst grūtības identificēt un savākt būtiskākos ESG datus. 2) Resursu trūkums: MVU bieži trūkst finanšu līdzekļu ilgtspējības ekspertu algošanai vai dārgu programmatūru iegādei, kā rezultātā ESG ieviešana tiek atlikta vai veikta nepilnīgi. 3) Zema izpratne par ESG: MVU īpašnieki un vadītāji nav pietiekami informēti par ESG nozīmi un tā ietekmi. Apvienotajā Karalistē 2024. gadā tikai 19% MVU īpašnieku bija informēti par ESG, un tikai 12% tos aktīvi ieviesa. Arī Latvijas uzņēmumiem 2023. gadā trūka izpratnes par ESG principiem un regulatīvajām prasībām. Stingrākas ES un globālās iniciatīvas rada risku uzņēmumiem, kas nespēj pielāgoties, saskarties ar juridiskām un finansiālām grūtībām, kā arī zaudēt uzticību. Tas īpaši apgrūtina MVU Latvijā un B

The topic of the Master's thesis is the development of the founding project for the company LLC "SustainaCore". The project idea is the establishment of the information technology company "SustainaCore," which will offer solutions to small and medium-sized enterprises (SMEs) for the implementation of environmental, social, and governance (ESG) principles. The company's core business will be focused on offering solutions to SMEs for ESG principle implementation, as well as ensuring compliance with increasing regulatory requirements. The main idea of this investment project is to create an information technology company, "SustainaCore," which will offer consultations and software solutions to small and medium-sized enterprises (SMEs) for implementing environmental, social, and governance (ESG) principles, as well as ensuring compliance with increasing regulatory demands. The main goal of the software is to automate complex data analysis processes, making ESG compliance management more accessible and simpler, especially for SMEs that often lack resources and expertise. As a result, companies will receive a prepared report on ESG topics, demonstrating their adaptation to sustainability requirements. In addition to the technological solution, "SustainaCore" will offer personalized consultations, seminars, and workshop meetings to help SMEs better understand ESG requirements, their integration into business operations, and share experiences. This combined approach is particularly suited for SMEs that do not have the resources for expensive consultants or large corporate software. In recent years, ESG principles have become an essential part of company operations, promoting sustainable development, social responsibility, and governance transparency. Consumers, investors, and partners are increasingly demanding that companies demonstrate responsible behavior. The European Union (EU) has strengthened regulations by introducing the EU Taxonomy and the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), which require precise ESG reports. These regulations particularly affect SMEs, which find it difficult to meet these requirements due to a lack of resources. SMEs face several challenges in the effective implementation of ESG standards: 1) Data management complexity: SMEs find it difficult to timely obtain, validate, and analyze diverse information from various sources, making ESG data processing an additional burden requiring extra resources. More than half of European companies admit to difficulties in identifying and collecting the most crucial ESG data. 2) Resource scarcity: SMEs often lack the financial means to hire sustainability experts or purchase expensive software, resulting in ESG implementation being postponed or done incompletely. 3) Low understanding of ESG: SME owners and managers are not sufficiently informed about the importance of ESG and its impact. In the United Kingdom in 2024, only 19% of SME owners were informed about ESG, and onl
Investment project: Establishment of LLC SUSTAINACORE company
Keywords: Finanses un kredīts; SIA; MVU; ESG; CSRD; ilgtspēja