Matemātikas mācību jomu tēmu realizēšana āra nodarbībās 6-7 gadus veciem bērniem - Andersone, Krista (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore: Krista Andersone Kvalifikācijas darba nosaukums: Matemātikas mācību jomu tēmu realizēšana āra nodarbībās 6 – 7 gadus veciem bērniem. Kvalifikācijas darba zinātniskais vadītājs: Anita Ieriķe Kvalifikācijas darba mērķis: izpētīt kuras matemātikas mācību jomas tēmas būtu realizējamas āra nodarbībās 6 – 7 gadus veciem bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no teorētiskās daļas un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā tika apkopotas un analizētas dažādas zināmu un mazāk zināmu autoru atziņas par matemātiku un āra vidi. Tika apkopota un analizēta teorētiskā literatūra par 6-7 gadu vecu bērnu psiholoģisko un pedagoģisko raksturojumu, matemātiku, āra nodarbībām, kā arī matemātikas tēmām pirmsskolā. Kvalifikācijas darba empīriskajā daļā tika veikts pētījums par realizējamām matemātikas tēmām āra vidē. Darba autore izvēlējās četras matemātikas mācības jomas tēmas, kuras apkopoja tabulā. Tajā norādīti izvērtēšanai nepieciešamie sasniedzamie rezultāti un rādītāji. Tika izveidoti āra nodarbību plāni un organizētas četras āra nodarbības, izvēlēto tēmu ietvaros. Tika izveidota aptauja, kurā respondenti dalījās ar savu pieredzi āra nodarbību organizēšanā. Tika aptaujāti PII “Saulīte” pedagogi, kuri izteica savu viedokli par āra nodarbību organizēšanu. Tāpat tika aptaujāti PII “Saulīte” “Kameņu” grupas bērni par nodarbībām gan ieštelpās, gan āra vidē. Turpinājumā autores pašanalīze par paveikto – uzlabojumi, neveiksmes, sasniegumi. Pētījuma beigās tika aprakstīti secinājumi. Kvalifikācijas darba apjoms: darbs sastāv no 2 nodaļām, 6 apakšnodaļām, 9 attēliem, 37 tabulām, 18 literatūras avotiem un 24 pielikumiem, kuri kopā veido 93. lpp. Atslēgvārdi: pirmsskola, matemātika, āra nodarbības

Author of the qualification work: Krista Andersone The title of the qualification work : Implementation of mathematics learning areas topics in outdoor lessons for 6-7 year old children. Scientific supervisor of the qualification work: Anita Ieriķe Purpose of the qualification work: to investigate which topics of the mathematics learning areas could be implemented in outdoor activities for 6-7 year old children. The qualification work consists of a theoretical part and an empirical part. In the theoretical part, various insights from well-known and less well-known authors about mathematics and the outdoor environment were summarized and analyzed. Theoretical literature on the psychological and pedagogical characteristics of 6–7-year- old children, mathematics, outdoor activities, as well as mathematics topics in preschool was summarized and analyzed. In the empirical part of the qualification work, a study was conducted on feasible mathematics topics in an outdoor environment. The author of the work selected four topics in the field of mathematics education, which were summarized in a table. It indicates the achievable results and indicators necessary for evaluation. Outdoor lesson plans were created, and four outdoor lessons were organized within the framework of the selected topics. Two surveys were created in which respondents shared their experience in organizing outdoor lessons. Children of the “Bumblebee” group of PII “Saulīte” were also surveyed about lessons both indoors and outdoors. The author’s self-analysis of what has been done – improvements, failures, achievements. At the end of the study, conclusions were described. Amount of the qualification work: the work consists of 2 chapters, 6 subsections, 9 images, 37 tables, 18 references and 25 appendices, which together make up 93 pages Keywords: preschool, mathematics, outdoor classes
Implementation of mathematics learning areas topics in outdoor lessons for 6-7 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; matemātika; āra nodarbības; metodes