Māsu saskarsme ar vardarbību strādājot uzņemšanas nodaļā - Aļļēna, Zane (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma “Māsu saskarsme ar vardarbību strādājot uzņemšanas nodaļā”. Darba aktualitāti nosaka vardarbīgu gadījumu skaita pieaugums pret māsām darba vidē. Pētījums tika veikts ar mērķi noskaidrot māsu saskarsmi ar vardarbību strādājot uzņemšanas nodaļā. Lai to sasniegtu, tika izvirzīti vairāki uzdevumi – analizēt Kalistas Rojas piemērošanās teoriju; analizēt un apkopot literatūras avotus par vardarbību, vardarbību darba vidē, vardarbību pret māsām; izstrādāt pētījuma instrumentu – anketu māsām, lai noskaidrotu, kāda ir māsu saskarsme ar vardarbību strādājot uzņemšanas nodaļā; veikt pētījumu, apkopojot un analizējot iegūtos datus; apkopot secinājumus. Izvirzītā hipotēze – māsas, kuras strādā uzņemšanas nodaļā, biežāk sastopas ar emocionālo vardarbību, retāk fizisko. Pētniecības metode - kvantitatīvā pētījuma metode. Autore savu darbu dala divās daļās – pirmo daļu veido teorija ar 10 apakšnodaļām, pētījuma otrā daļā sastāv no pētījuma materiālu un metodikas apraksta, anketu analīzes, kā arī izdarītajiem secinājumiem. Iegūtie rezultāti apstiprina pētījuma hipotēzi: māsas darba vietā biežāk sastopas ar emocionālo vardarbību, retāk fizisko. Ar emocionālo (verbālo) vardarbību uzņemšanas nodaļā sastopas 79% respondentu. 76% respondentu ir cietuši no fiziskās vardarbības, kas liecina, ka atšķirība starp fizisko un verbālo vardarbību ir minimāla (3%).

The title of the bachelor's work “Nurses' contact with violence while working in the emergency department”. The urgency of the work is determined by the increase in the number of cases of violence against nurses in the work environment. The purpose of the research was conducted to find out the contact of nurses with violence while working in the emergency department. To achieve the goal, a number of tasks were identified: to analyze Callista Roy's adaptation theory; to carry out a literature review of violence, violence in the work environment, violence against nurses; to develop a research tool - a questionnaire for nurses to find out nurses’ contact with violence while working in the emergency department; to carry out a research by collecting and analysing obtained data; to summarise conclusions. Hypothesis - nurses more experience emotional abuse at work, less often physical. Research method - quantitative research method. The author divides the bachelor work into two parts – the first part is composed of a theory with 10 subdivisions, the second part of the bachelor work is designed by description of the study materials and methodology, as well as analysis of questionnaires and conclusions reached. The obtained results confirm the hypothesis of the research: nurses more experience emotional abuse at work, less often physical. 79% of nurses experience emotional (verbal) violence in the emergency department. 76% of nurses have been physically abused in the emergency department, indicating that the difference between physical and verbal abuse is minimal (3%).
Nurses' contact with violence while working in the emergency department
Keywords: Medicīna; māsas; vardarbība pret māsām; vardarbība uzņemšanas nodaļā; pacienti