Novecošanas pieredzes un vientulības saistība ar psiholoģisko labklājību - Stūre, Inese (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot novecošanas pieredzes, vientulības un psiholoģiskās labklājības saistību. Izlasi veidoja 314 respondenti, no tiem 174 sievietes. Izmantotas: Novecošanas pieredzes aptauja (Awareness of Age-Related Change questionnaire short form (AARC-SF), adaptējusi Stūre, 2022, šī pētījuma ietvaros), Psiholoģiskās labklājības skala (Scales of Psychological Well-Being, adaptējusi Voitkāne, Miezīte, 2003 (Raščevska et al., 2003)), De Žongas – Ģīrvildes vientulības aptauja (JGLS, adaptējusi Krūmale, 2012). Rezultāti liecina, ka pastāv saistība starp vientulību un psiholoģisko labklājību, starp novecošanas pieredzes ieguvumiem un zaudējumiem un vientulību, starp novecošanas pieredzes ieguvumiem un zaudējumiem un psiholoģisko labklājību, kā arī starp veselības stāvokli un pārējiem mainīgajiem lielumiem. Vientulība, novecošanas pieredzes zaudējumi un ieguvumi prognozē psiholoģisko labklājību.

The aim of the study was to investigate associations between awareness of age related change (aging experience), loneliness and psychological well-being. Data were obtained from a sample of 314 adults, including 174 women. Surveys used: Awareness of Age-Related Change Questionnaire Short Form (AARC-SF), adapted by Stūre, 2022, this study, Scales of Psychological Well-Being, adapted by Voitkāne, Miezīte, 2003 (Raščevska et al., 2003), De Jong-Gierveld Loneliness Scale (JGLS), adapted by Krūmale, 2012. In a result correlation was found between loneliness and psychological well-being, between gains and losses of awareness of age related change and loneliness, between gains and losses of awareness of age related change and psychological well-being, as well as between subjective health and other variables. Loneliness, gains and losses of awareness of age related change predict psychological well-being.
Associations of Awareness of Age-Related Change and Loneliness with Phychological Well-Being
Keywords: Psiholoģija; novecošana; novecošanas pieredze; ar vecumu saistīto izmaiņu apzināšanās; vientulība; labklājība