Fiziskās īpašības- izturības attīstīšanas iespējas sporta stundās - Beļinskis, Gvido (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba tēma: Fiziskās īpašības – izturības attīstīšanas iespējas sporta stundās. Pētījuma mērķis: Izpētīt skolēnu izturības līmeni un attīstīšanas iespējas sportastundās. Pētījuma uzdevumi: 1.Izpētīt un izanalizēt literatūru par fiziskās īpašības – izturības būtību, saistību ar citām fiziskām īpašībām, attīstīšanas līdzekļiem, metodiku. 2.Izpētīt un izanalizēt pedagoģisko, psiholoģisko literatūru par sporta stundas didaktiskajiem, mācīšanās procesa organizēšanas principiem, biomotoro spēju attīstīšanas līdzekļiem un metodēm, kā arī par skolēnu vecumposma īpatnībām, lai noteiktu izturības attīstīšanai labvēlīgāko periodu. 3.Noteikt fiziskās sagatavotības – izturības līmeni skolēniem. 4.Izveidot un pielietot fizisko vingrojumu kompleksus –vispārējās izturības, ātruma izturības, spēka izturības attīstības sekmēšanai. Darbā izmantotās pētījuma metodes: 1.Zinātniskās literatūras par izturības būtību, attīstīšanas līdzekļiem, metodiku, sporta stundas didaktiskajiem, mācīšanās procesa organizēšanas principiem, skolēnu vecumposma īpatnībām analīze; 2.Testēšana, lai noteiktu skolēnu fiziskās sagatavotības līmeni – izturības līmeni; 3.Datu apstrādes un analīzes metode – matemātiski statiskā. Atslēgas vārdi: Izturība, fiziskie vingrinājumi, skolēni, sporta stunda, metode, līdzekļi. Darba struktūra: 1. nodaļā – Fiziskās īpašības – izturības teorētiskie aspekti – autors raksturo fiziskās īpašības – izturības būtību, tās saistību ar ātrumu un spēku, attīstīšanas līdzekļus un metodes, pievēršot uzmanību fiziskiem vingrinājumiem un to savstarpējai mijiedarbībai, izturības attīstīšanas faktoriem un komponentiem, izmantojot dažādu autoru (E. Brēmaņa, A.Konrada, V. Kraukstau.c.)viedokļus, kā arī analizē vecumposma īpatnības (A.Fernāte, G.Svence, J.Smiltiņa), lai noteiktu izturības attīstīšanai labvēlīgāko periodu. 2. nodaļā – Sporta stundas teorētiskie aspekti – autors atspoguļo sporta stundas didaktiskos, mācīšanās procesa principus, pievēršot uzmanību sporta stundas saturam, struktūrai un to mijiedarbībai. 3. nodaļā tiek veikta pētījumā iegūto datu analīze, balstoties uz kuriem tiek izdarīti secinājumi,kamērķtiecīgi organizēts mācību un mācīšanās process sporta stundās, kurā pielietotas pārdomātas mācību metodes un līdzekļi, ņemot vērā katra skolēna individuālās fiziskās spējas, attīsta skolēnu izturību, nostiprina veselību un sekmē gribas attīstību. Darbā ir 43 attēli un 10 tabulas, kas uzskatāmi atspoguļo informāciju par veikto pētījumu.

SUMMARY Topic of the Thesis: Physical qualities – possibilities to develop endurance in sports classes. Purpose of research: Research degree of endurance of students and possibilities to develop endurance in sports classes. Tasks of the research: 1.Research and analyze literature about essence, interrelation of the physical quality – endurance – with other physical qualities, means of development, techniques. 2.Research and analyze pedagogical, psychological literature about didactic principles of a sports class, those of organization of educational process, means and techniques of development of biomotor abilities, as well as age-related specifics of students, in order to establish the most beneficial period for development of endurance. 3.Establish level of physical fitness – endurance – among students. 4. Develop and apply complexes of physical exercise – to facilitate development of overall endurance, speed endurance, strength endurance. Research methods used in the thesis: 1.Analysis of scientific literature about essence of endurance, techniques of development, methodology, didactic principles of a sports class, principles of organization of educational process, age-related characteristics of students; 2. Testing in order to establish degree of physical fitness of students – degree of endurance; 3. Method of data processing and analysis – mathematical statistics. Key words: Endurance, physical exercise, students, sports class, method, means. Structure of the Thesis Chapter 1 – physical qualities – theoretical aspects of endurance – author describes physical qualities – essence of endurance, its relation to speed and strength, techniques and methods of development, focusing on physical exercise and their interrelation, factors and components for development of endurance, referring to opinions of various authors (E. Brēmaņa, A.Konrada, V. Krauksta etc.), as well as analyzes age-related specifics (A.Fernāte, G.Svence, J.Smiltiņa), in order to identify the most beneficial period for development of endurance. Chapter 2 – theoretical aspects of a sports class – the author reflects on didactic principles of a sports class, principles of educational process, focusing on content, structure, and their interrelation in the sports class. Chapter 3 contains analysis of the data obtained during the research, based on which conclusions are drawn that a targeted teaching and educational process during sports classes applying well-weighed teaching methods and techniques, taking into account individual physical abilities of each student develop endurance, strengthen health and facilitate development of the will among students. The thesis features 43 images and 10 charts that serve as a visual aid reflecting information about the conducted research.
Physical characteristics- endurance development opportunities in sports lessons
Keywords: Pedagoģija; Izturība; Fiziskie vingrinājumi; Skolēni; Sporta stunda; Metode