Krastmalas skābenes (Rumex hydrolapathum) fizioloģiskā reakcija uz paaugstinātu smagā metāla Mn koncentrāciju substrātā atkarībā no apstrādes veida - Krops, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā ir apkopota informācija par smagā metāla Mn nozīmi augos, kā arī tā negatīvo ietekmi uz augiem, ja tā daudzums sasniedz pārmērību. Darbā novērtēti krastmalas skābenēm (Rumex hydrolapathum) raksturīgie mitrāju apstākļi un to saistība ar lielu smago metālu pieejamību augiem. Novērtētas krastmalas skābenes spējas reprezentēt mitrāju augu sabiedrību. Darbā eksperimentāli pārbaudīja pētāmā auga spējas pielāgoties smago metālu pievades daudzumam, novērtējot atšķirības starp smago metālu pievades pakāpenisko un akūto formu. Lai nodrošinātu objektīvus rezultātus, kas reprezentētu augu fizioloģisko stāvokli Mn ietekmē, veica vairākas analīzes, nosakot augu morfoloģiskos rādītājus (lapu daudzums, auga daļu masa), ar fotosintēzi saistītie rādītāji (hlorofila fluorescence, hlorofila koncentrācija), antioksidatīvo enzīmu aktivitāte. Darba rezultāti apliecināja, ka pētāmais augs ir izturīgs pret Mn. Konstatētas būtiskas atšķirības starp akūto un pakāpenisko metāla pievades veidu. Akūtās pievades gadījumā augi bija sliktākā fizioloģiskajā stāvoklī, kas apliecina pakāpeniskas pielāgošanās nozīmi augu smago metālu izturībā. Darbs iztrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas katedrā laika posmā no 2018. gada decembra līdz 2019. gada maijam.

This work contains information about the significance of the heavy metal Mn, as well as its negative effects on plant life in cases of overabundance. The work evaluates wetland conditions characteristic of water docks (Rumex hydrolapathum) and their relation to the high heavy metal availability to plant life. An evaluation of the ability of water docks to represent wetland plant communities. The work evaluates the ability of the water dock to adapt to heavy metal input volumes. The study evaluated differences between gradual and acute addition of heavy metals. To ensure the objectivity of the results that represent the physiological status of plants, analyses of multiple variables were completed: morphological indicators (number of leaves, plant weight), photosynthesis-related indicators (chlorophyll fluorescence, chlorophyll concentration), antioxidant enzyme activity. The work results confirmed that the plant researched is capable of Mn accumulation. There were noted significant differences between plants with the gradual and acute addition methods. The plants subjected to acute addition were noted to be in worse physiological condition, which is indicative of the plants ability to adjust to an environment containing Mn. The work was conducted in the University of Latvia Biology faculty Plant physiology department between December 2018 and May 2019.
Physiological response of water dock (Rumex hydrolapathum) to increased concentration of heavy metal Mn in substrate in dependence of treatment type
Keywords: Bioloģija; smagie metāli; fitoremediācija; pakāpeniskās pievades veids; akūtās pievades veids