Metformīna izraisītas izmaiņas gēnu aktivitātē baktēriju monokultūrās, kas izolētas no cilvēka zarnu mikrobioma - Eglīte, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Zarnu mikrobiomā mītošajām baktērijām ir izšķiroša nozīme cilvēku vaselībā, kā arī saslimšanās. Ir pierādīts, ka otrā tipa cukura diabēta medikamenta metformīna lietošana izraisa zarnu mikrobioma bakterioloģiskā sastāva izmaiņas, taču trūkst pētījumi, kas apskatītu, kā tieši pašas baktērijas tiek ietekmētas ar šī medikamenta palīdzību. Šajā pētījumā tiek apskatīta metformīna ietekme uz gēnu signālceļu ekspresiju sešu dažādu sugu baktērijām. Baktēriju kultivēšana tika veikta in vitro anaerobos apstākļos, barotnēs ar dažādām metformīna koncentrācijām. Ar RNS sekvencēšanas palīdzību tika raksturotas atšķirības gēnu signālceļos. Veiktais eksperiments palīdz veicināt izpratni un ielūkoties dziļāk metformīna ietekmē uz zarnu mikrobiomu un iespējamo mijiedarbību starp šo medikamentu un baktēriju metabolismu.

The bacteria that live in the gut microbiome play a crucial role in human health and disease. The type two diabetes drug metformin has been shown to alter the bacteriological composition of the gut microbiome, but there is a lack of studies looking at how the bacteria themselves are affected by the drug. This study examines the effects of metformin on the expression of gene signalling pathways in six different bacterial species. The bacteria were cultured in vitro under anaerobic conditions in media with different concentrations of metformin. Differences in gene signalling pathways were characterised by RNA sequencing. The experiment contributes to the understanding and further insight into the impact of metformin on the gut microbiome and possible interactions between the drug and bacterial metabolism.
Metformin induced changes in gene activity in bacterial monocultures isolated from the human gut microbiome
Keywords: Bioloģija; metformīns; anaerobas baktērijas; signālceļu ekspresija; RNS sekvencēšana; Escherichia