Akomodācijas novērtēšana ar subjektīvām, objektīvām metodēm un iegūto datu salīdzinamība - Knope, Evija (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba mērķis: Praktiski novērtēt akomodācijas funkcijas ar subjektīvām un objektīvajām metodēm. Noskaidrot, vai subjektīvie un objektīvie akomodācijas novērtēšanas testi ir salīdzināmi, ekvivalenti, un cik lielā mērā subjektīvās metodes pārvērtē akomodācijas atbildes reakciju. Subjekti: Pētījumā tika izmeklēti 20 cilvēki vecumā no 15 – 20 gadiem. Izvēlētajiem subjektiem ir normai atbilstošas akomodācijas un binokulārās redzes funkcijas. Metodes: kā subjektīvās akomodācijas novērtēšanas metodes tika izmantotas PRA, NRA (pozitīvā un negatīvā relatīvā akomodācija, bet kā objektīvās Notta, MEM, HN un LN dinamiskās retinoskopijas metodes. Rezultāti: Atšķirība starp subjektīvajiem un objektīvajiem akomodācijas novērtēšanas testiem pie maksimāli atslābinātas akomodācijas stāvokļa vidēji ir -0,75 D, bet pie maksimāli sasprindzināta - +1,25 D( ar Notta retinoskopiju) un +1,75 D ( ar MEM retinoskopiju). Secinājumi: 1)Saistība starp subjektīvajām un objektīvajām akomodācijas novērtēšanas metodēm ir vāja. Izņēmums ir „High neutral” dinamiskās retinoskopijas metode un NRA tests, kuri uzrāda vidēji ciešu korelāciju (0,63) un starp kuriem 40% gadījumu pastāv lineāra sakarība. 2)Subjektīvās akomodācijas novērtēšanas metodes pārvērtē akomodācijas darbību. Vidējā atšķirība starp subjektīvajiem un objektīvajiem testu rezultātiem pie maksimāli sasprindzināta akomodācijas stāvokļa ir 1.25 D (ar Nott dinamiskās retinoskopijas metodi) un 1.75 D (ar MEM dinamiskās retinoskopijas metodi), bet pie maksimāli atslābināta stāvokļa 0.75D (ar MEM dinamiskās retinoskopijas metodi). 3)Subjektīvo relatīvās akomodācijas novērtēšanas testu apstākļos miglošanās uztveres slieksnis subjektiem variē no 0.25 līdz 2.75D.4)Klīniskajā praksē akomodācijas funkciju novērtēšanā ir nepieciešams izmantot ne tikai subjektīvās metodes, bet arī dinamisko retinoskopiju tās augstās ticamības dēļ. Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 41 lapaspuses, satur 17 attēlus, 7 tabulas un atsauces uz 25 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: dinamiskā retinoskopija, MEM, Notta, HN, LN dinamiskās retinoskopijas metodes, akomodācijas kavēšanās, hiperakomodācija, fokusa dziļums.

Research objective: To evaluate the functions of accommodation by using subjective and objective methods practically. To clarify if the subjective and objective accommodation evaluation tests are comparable, equivalent, and to which extent the subjective methods overestimate the response of accommodation. Subjects: 20 persons, aged from 15 -20, were selected for the research. The selected subjects have standard functions of accommodation and binocular vision. Methods: PRA, NRA (positive and negative relative accommodation) were used as subjective accommodation evaluation methods, but Nott, MEM, HN and LN dynamic retinoscopy methods were used as objective accommodation evaluation methods. Results: The difference between the subjective and objective accommodation evaluation tests at the maximum lax accommodation position is average -1.75 D, but at the maximum strained position - + 1.25 D (using the Notta retinoscopy) and +1.75 D ( using the MEM retinoscopy). Conclusions: 1) Connection between the subjective and objective accommodation evaluation methods is vague. An exception is the “High neutral” dynamic retinoscopy method and the NRA test, which show a medium close correlation (correlation coefficient – 0,63). 2) The subjective accommodation evaluation methods overestimate the accommodation functions. The average difference between test results at maximum strained accommodation position is 1.25 D (using the Nott dynamic retinoscopy method) and 1.75 D (using the MEM dynamic retinoscopy method). 3) The blur detection threshold varies from 0.25 to 2.75 D in subjective relative accommodation evaluation test conditions. 4) For accommodation functions’ evaluation in clinic practice, it is necessary to use not only subjective tests, but also dynamic retinoscopy methods because of their high validity level. The bachelor thesis is written in Latvian, the volume – 41 pages in computer print, it contains 17 pictures, 7 tables and there are 25 literature sources used. Key words: dynamic retinoscopy, MEM, Notta, HN, LN, dynamic retinoscopy methods, lag and lead of accommodation, focus depth.
Subjective and objective tests of accommodation and comparability of acquired results
Keywords: Fizika