Ikdienas kreativitātes saistība ar dzīvesspēku un stresa pārvarēšanu - Adamaite, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt ikdienas kreativitātes, dzīvesspēka un stresa pārvarēšanas savstarpējās saistības, kā arī noskaidrot atšķirības šajos rādītājos starp vīriešiem un sievietēm. Pētījumā piedalījās 317 respondenti (207 sievietes, 108 vīrieši un 2 dalībnieki, kas nevēlējās norādīt savu dzimumu) no 18 līdz 80 gadiem (M = 45,39). Pētījumā tika izmantotas četras aptaujas: Ikdienas radošuma jomu aptauja (Raščevska, 2024, nepublicēts materiāls), Īsā uz izturību vērstā stresa pārvarēšanas aptauja (Brief Resilient Coping Scale (BRCS), Sinclair & Wallston, 2004), Īsā stresa pārvarēšanas aptauja (The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory (Brief COPE), Carver, 1997, Konores un Deividsona Dzīvesspēka aptauja (The Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC10), Campbell-Sills & Stein, 2007). Pētījumā tika atklāta statistiski nozīmīga pozitīva saistība starp adaptīvu stresa pārvarēšanu un visām ikdienas radošuma jomām. Dzīvesspēkam ir pozitīva saistība ar visām radošuma jomām, izņemot vizuālā radošuma jomu, un stresa pārvarēšanas veidiem, kas orientēti uz problēmu un emocijām. Tehniskā un verbālā radošuma jomas pozitīvi prognozē dzīvesspēku. Mūzikas, verbālā un vizuāli mākslinieciskā radošuma jomas pozitīvi prognozē adaptīvu stresa pārvarēšanu. Verbālā radošuma joma ir nozīmīgākais dzīvesspēka un adaptīvas stresa pārvarēšanas prognozētājs. Sievietes uzrāda augstākus rezultātus vizuāli mākslinieciskā radošuma jomā un uz emocijām orientētos stresa pārvarēšanas veidos. Vīriešiem ir augstāki rezultāti tehniskā un mūzikas radošuma jomās. Dzīvesspēka rādītājos statistiski nozīmīgas atšķirības netika konstatētas.

The aim of the study was to explore the interrelationships between everyday creativity, resilience, and coping, as well as to determine differences in these indicators between men and women. The study included 317 participants (207 women, 108 men, and 2 participants who chose not to disclose their gender) aged 18 to 80 years (M = 45.39). Four surveys were used in the study: the Everyday Creativity Domains Questionnaire (Raščevska, 2024, unpublished material), the Brief Resilient Coping Scale (BRCS, Sinclair & Wallston, 2004), the Brief COPE (The Brief Coping Orientation for Problem Experiences Inventory, Carver, 1997), and the Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC10, Campbell-Sills & Stein, 2007). The study revealed a statistically significant positive correlation between resilient coping and all everyday creativity domains. Resilience was positively associated with all creativity domains except visual creativity and with problem- and emotion-focused coping strategies. The technical and verbal creativity domains positively predicted resilience. The musical, verbal, and visually artistic creativity domains positively predicted resilient coping. Verbal creativity was the strongest predictor of both resilience and resilient coping. Women showed higher results in the visually artistic creativity domain and emotion-focused coping styles, while men scored higher in the technical and musical creativity domains. No statistically significant differences were found in resilience indicators.
Relationships Between Everyday Creativity, Resilience and Coping
Keywords: Psiholoģija; kreativitāte; dzīvesspēks; ikdienas kreativitāte; stresa pārvarēšana