Biotopu apsaimniekošanas ietekme uz veģetāciju un ozolu atjaunošanos dabas liegumā "Paņemūnes meži" - Jakovļeva, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2015)
DL „Paņemūnes meži” tika veikta apsaimniekošana – izcērtot 2.stāvā un paaugā esošās egles. Eksperimentālie meža biotopu apsaimniekošanas darbi tika veikti LIFE+ projekta „Natura 2000 teritoriju nacionālā aizsardzības un apsaimniekošanas programma” ietvaros. Izvirzītas hipotēzes:1) pēc apsaimniekošanas darbiem zemsedzē palielināsies ozolu sējeņu skaitas un nemorālo augu sugu segumas;2) ilgtermiņā uzlabosies jau esošo ozolu augšana un attīstība. Pirmajā gadā pēc apsaimniekošanas ozolu sējeņu skaits nepalielinājās. Biotopā parādījās viena nemorālā suga, kā arī 26 jaunas augu sugas, kas varētu nomākt ozolu sējeņus un nemorālo floru, jo tām lielākoties raksturīga strauja izplatīšanās.

Habitat management by cutting spruce Picea abies in six circular plots (radius 25m) was conducted in The Nature reserve "Paņemūnes meži" within the project of the LIFE+ programme Natura 2000 territory National protection and management. It was hypothesized that : 1) after forest management oak seedlings and sapling number will increase, along with cover of nemoral species and improved growth and development of the existing oak trees. In first year after forest management oak seedlings and sapling number didn`t increased. In nature reserve “Paņemūnes meži” were counted 27 new species and only one of them is characterised as nemoral specie. Most of new species are species with rapid dispersal and may increase not only oak seedling and sapling death, but also nemoral species absence.
Effect of forest habitat management on vegetation and oak natural regeneration in the nature reserve "Paņemūnes meži"
Keywords: Bioloģija; Quercus robur; apsaimniekošana; nemorālās augu sabiedrības; vainagu atvērumi; augu izplatīšanās