Katjonu struktūras ietekme uz Knēvenāgela kondensācijas reakciju jonu šķidrumos - Vernere, Agita (Latvijas Universitāte, 2014)
Katjonu struktūras ietekme uz Knēvenāgela kondensācijas reakciju jonu šķidrumos. Agita Vernere, darba vadītāja M.Sc. Liene Anteina, bakalaura darbs, 39 lappuses, 10 tabulas, 4 attēli, 33 literatūras avoti. Latviešu valodā. Darba literatūras daļā apkopota vispārīga informācija par jonu šķidrumu iegūšanu, to īpašībām un lietošanu. Plašāk apskatīta literatūra par dialkilfosfātu jonu šķidrumiem un Knēvenāgela kondensācijas reakcijām. Laboratorijā veikta dažādu katjonu saturošu dimetilfosfātu rindas jonu šķidrumu iegūšana, sintezēto savienojumu struktūras pierādītas ar 1H KMR spektroskopiju un izmērītas jonu šķidrumu ūdens šķīdumu pH vērtības. Iegūtajos jonu šķidrumos veikta kondensācijas reakcija un raksturota katjonu ietekme uz reakcijas produktu iznākumiem. JONU ŠĶIDRUMI, DIALKILFOSFĀTI, KVĒVENĀGELA KONDENSĀCIJA, ETIL-2-CIANO-3-FENILPROPENOĀTS.

The influence of the structure of cations in the Knoevenagel condensation reaction in ionic liquids. Agita Vernere, supervisor M.Sc. Liene Anteina, Bachelor’s thesis, 39 pages, 10 tables, 4 figures, 33 literature references. In Latvian. The literature review of thesis contains general information about preparation of ionic liquids, their properties and application. Broadly the literature about dialkylphosphate ionic liquids and Knoevenagel condensation has been viewed. Dialkylphosphate ionic liquids with different cation have been obtained in laboratory, structures of these compounds have been verified by 1H NMR spectroscopy and pH of ionic liquid water solution has been measured. The condensation in ionic liquids was performed and impact of cations on the outcome of the reaction products was characterized. IONIC LIQUIDS, DIALKYLPHOSPHATES, KNOEVENAGEL CONDENSATION, ETHYL 2-CYANO-3-PHENYLPROPENOATE.
The influence of the structure of cations in the Knoevenagel condensation reaction in ionic liquids
Keywords: Ķīmija