Nacionālās valūtas stabilitāte: rāmējumi Latvijas dienas presē un ekspertu viedokļos - Jansone, Anda (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba mērķis ir noskaidrot, vai rāmējums speciālas tematikas/ auditorijas laikrakstā (“Dienas Bizness”) atšķiras no rāmējumiem sabiedriski politiskos laikrakstos (“Diena”, “Telegraf”), vispārēju interešu laikrakstā (“Vesti Segodnja”) un nacionāli konservatīvā laikrakstā (“Latvijas Avīze”). Izstrādes gaitā arī pētīts, vai un kā laikrakstu rāmējumi nacionālās valūtas stabilitātes jautājumā atšķiras no ekonomikas ekspertu viedokļa. Darba empīriskajā daļā ar kontentanalīzes un rāmējuma analīzes metodi analizētas atlasītās 276 publikācijas. Analīze ļāva secināt, ka laikrakstos dominē rāmis par lata devalvāciju kā neefektīvu ekonomiskās krīzes risinājumu. Pētījums pierādīja darba ievadā izvirzīto hipotēzi, ka laikrakstu publikācijās nacionālās valūtas stabilitātes jautājums dominējoši tiek skatīts makroekonomiskā griezumā. Atslēgvārdi: “Diena”, “Dienas Bizness”, “Latvijas Avīze”, “Telegraf”, “Vestji Segodnja”, lata stabilitāte, nacionālās valūtas devalvācijas draudi, rāmējums.

The goal of the work is to clarify whether framing in specific theme/ auditory newspaper (“Dienas Bizness”) differs from framing in socially political newspapers (“Diena”, “Telegraf”), in common interests’ newspaper (“Vesti Segodnja”) and in nationally conservative newspaper (“Latvijas Avīze”). Within work development process, differences between the newspapers framing on stability issue of the national currency and framing offered by economic experts. The empiric part of the work contains 276 publications selected by framing analysis and content analysis methods. The analysis led to the conclusion that there is a frame dominating in newspapers about devaluation of lat as non-effective solution of economic crisis. The research proved hypothesis which is raised in the beginning of the work. It states that in newspapers the issue of stability of the national currency prevalently is viewed from macroeconomic standpoint. Keywords: “Diena”, “Dienas Bizness”, “Latvijas Avīze”, “Telegraf”, “Vestji Segodnja”, stability of lat, threats of devaluation of national currency, framing.
Stability of the national currency: framing within Latvian day press and experts opinions
Keywords: Komunikācijas zinātne