AR IZKRIŠANU SAISTĪTIE KLĪNISKIE FAKTORI BĒRNU UN PUSAUDŽU PSIHISKĀS VESELĪBAS PAKALPOJUMOS - Krēziņa, Romija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pusaudžu psihiskās veselības problēmas pieaug, taču liela daļa priekšlaicīgi atsakās vai izkrīt no pakalpojumiem. Šī pētījuma mērķis bija noteikt atšķirības starp klientiem, kas pakalpojumu pabeidz, un tiem, kas izkrīt pirms uzsākšanas un tā laikā, kā arī identificēt faktorus, kas paredz izkrišanu, salīdzinot šo faktoru atšķirības dažādos izkrišanas posmos. Pētījumā iekļauti dati par 310 klientiem (10–17 gadi), kas vērsās psihiskās veselības pakalpojumā. Rezultāti liecina, ka tie, kuri izkrīt pakalpojuma laikā, biežāk ziņo par eksternalizētām uzvedības problēmām un noteikumu pārkāpumiem un šīs grūtības, kombinācijā ar zemākiem garastāvokļa traucējumiem, spēj prognozēt izkrišanu pakalpojuma laikā. Izkrišanu pirms uzsākšanas prognozē zemāki pašu ziņotie garastāvokļa traucējumi un mazāk speciālistu novērotie trauksmes un afektīvo traucējumu simptomi. Turpmākos pētījumos nepieciešams skaidri definēt izkrišanu un pakalpojuma posmu, kurā klients izkrīt.

Mental health problems among adolescents are on the rise but a large proportion drop out of treatment. The aim of this study was to identify differences between clients who complete treatment and those who drop out before and during treatment uptake. Additionally, to identify factors that predict dropout by comparing differences at different stages of treatment. The study included data from 310 clients (aged 10-17 years) accessing mental health services. The results suggest that those who drop out during treatment are more likely to report externalised problem behaviours and rule violations, and that these difficulties, in combination with lower mood disturbance, can predict dropout. Pre-treatment dropout is predicted by lower self-reported mood disorder symptoms and fewer symptoms of anxiety and affective disorders. Future research needs to clearly define dropout and treatment phase at which the client drops out. Keywords: adolescent mental health, dropout, adolescent mental health services, predictors of dropout.
CLINICAL FACTORS ASSOCIATED WITH DROPOUT IN CHILD AND ADOLESCENT MENTAL HEALTH SERVICES
Keywords: Psiholoģija; pusaudžu psihiskā veselība; izkrišana no pakalpojuma; pusaudžu psihiskās veselības pakalpojumi; izkrišanas prognozētāji