Darbaspēka nodokļi un to salīdzinājums starp Latvijas Republiku un Vācijas Federatīvo Republiku - Ruža, Rebeka (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbaspēka nodokļi ir valsts budžeta daļa, kas nodrošina iedzīvotāju labklājību un tiesības uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem. Latvijas Republikas un Vācijas Federatīvās Republikas darbaspēka nodokļu salīdzinājuma aktualitāte tiek pamatota ar abu salīdzināmo valstu dalību Eiropas Savienībā, kas nosaka vienotus standartus, pēc kuriem organizēt nodokļu sistēmu, kā arī nosaka vispārīgos mērķus, kurus nodokļu sistēmai nepieciešams sasniegt. Pētījuma gaitā noskaidroti salīdzināmo valstu darbaspēka nodokļu mērķi, nodokļu aprēķina kārtība un veikti praktiski nodokļu aprēķinu piemēri. Darba mērķis - sniegt priekšlikumus Latvijas Republikas darbaspēka nodokļu uzlabošanai. Darba rezultātā sniegti priekšlikumi, pamatojoties uz darbaspēka nodokļu sistēmu un tās efektivitāti Vācijas Federatīvajā Republikā.

Labour taxes are the part of state budget, which provides residents welfare un rights of state paid services. Comparison of labour tax in Republic of Latvia and Federative Republic of Germany is timely based on these countries membership of European Union and European Union standards of tax system and its’ targets. Aim of labour tax, the tax calculation procedure and practical examples of tax calculations have been clarified in the research of both comparable countries. Aim of the work - provide proposals for the improvement of labour taxes of the Republic of Latvia. Based on labour tax system and its effectiveness in Federative Republic of Germany, suggestions have been provided as result of this work.
Labour taxes and comparison: a case of Republic of Latvia and Federative Republic of Germany
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Darbaspēka nodokļi; Darbaspēka nodokļu salīdzinājums; Latvijas Republika; Vācijas Federatīvā Republika; Normatīvie akti