Polifarmācija ambulatorajā psihiatriskajā praksē "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra" dati - Babre, Laura (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētot polifarmācijas problēmu, darbā tiek izzināti un analizēti „RPNC” ambulatori konsultatīvās nodaļas pacientu lietotie medikamenti. Izmantojot zāļu mijiedarbības kalkulatoru, tika noteikts, ka 11 respondentiem viņu nozīmētā terapija nav droša un pieder pie 1. klases kombinācijām. 14 respondentiem, kas papildus uzturošajai terapijai lietoja medikamentus pašārstēšanās nolūkā, 2 gadījumos konstatēta bīstama medikamentu kombinācija Tika konstatēts, ka 3 sievietēm ir iespējama neplānota grūtniecības iestāšanās un 2 gadījumos grūtniecības iestāšanās gadījumā būtu bijis liels teratogenitātes rašanās risks. Secinājumos uzsvērta nepieciešamība rūpīgāk izvērtēt iespējamo blakusparādību risku un ārstējot sievietes reproduktīvā vecumā apsvērt grūtniecības iestāšanās risku.

By studying the problem of poly-pharmacy in this paper were explored and analized „RCPAD”consultative department patients’ used medication. Using a drug interaction calculator, it was established that therapy designated for 11 respondents is not safe and belongs to first class of combination interactions. For 14 respondents who in addition to their maintenance therapy used some medications for self-treatment, in 2 cases were established threatening drugs combination. It was found that for 3 women is likely an unplanned pregnancy and in 2 cases pregnancy would have been a great risk of teratogenicity. In conclusion is stressed the neccessity to examine more carefully the possible risk of side effects and in treatment of women of childbearing age to cosider the risk of pregnancy.
Polypharmacy in outpatient psychiatry data in "Riga Centre Psychiatry and Drug Addiction"
Keywords: Farmācija