Nemantiska kaitējuma mantiska kompensācija - Spurele, Linda (Latvijas Universitāte, 2008)
Nemantisks kaitējums ir viens no tiesību subjekta personisko tiesību uz tam piederošajiem nemantiskajiem labumiem aizskāruma seku veidiem. Tiesību teorijā un praksē nepastāv joprojām vienota izpratne par nemantiskā kaitējuma jēdzienu, nemantisko kaitējumu regulējošo tiesību normu piemērošanu, kā arī nepastāv vienota izpratne mantiskas kompensācijas par nemantisku kaitējumu noteikšanā, turklāt arī likumdevēja Civillikuma 1635. pantā ietverto nemantiskā kaitējuma definīciju nevar uzskatīt par veiksmīgu un precīzu. Maģistra darbā norādīts uz teorijā un praksē pastāvošām problēmām, balstoties kā uz juridiskajā literatūrā izteiktajiem viedokļiem, tā arī uz tiesu praksi, izdarot patstāvīgus secinājumus un sniedzot priekšlikumus nemantiska kaitējuma un mantiskas kompensācijas apmēra noteikšanas reglamentācijai LR normatīvajos aktos.

Non-pecuniary damage is one of the types of infringement of personal rights that is the result of wrongful act. The person who has suffered from the wrongful act has a civil right to claim a satisfaction from the offender. Material compensation is one of the forms of the civil liability. Still in the theory of law and practice there is not unified understanding about the term of the non – pecuniary damage and application of legal regulations of the non – pecuniary damage, in fact, the definition of the non – pecuniary damage ruled by legislator in Article 1635 of Civil law of Republic of Latvia can’t be considered as successful. There is not also a consensus of assessing the material compensation of the non – pecuniary damage. The author sets forward suggestions and also the points to necessary amendments of the non-pecuniary damage in Article 1635 of Civil Law of Republic of Latvia.
Compensation of Non-pecuniary Damage
Keywords: Juridiskā zinātne